dżem z mniszka lekarskiego z cytrynami
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
myjemy kwiaty mniszka lekarskiego pod kranem, wkładamy do garnka / miski. Napełnij pojemnik wodą i gotuj przez 15 minut. Tuż przed upływem czasu gotowania Wrzuć plasterki cytryny do mniszka lekarskiego. Nie jest konieczne zdejmowanie z nich skóry. Gotuj jeszcze kilka minut i wyjmij z pieca.
W żadnym wypadku nie spuszczamy płynu. Dajemy mleczkom "odpoczynek" na cały dzień. Następnie oddzielamy kwiaty i wywar za pomocą durszlaka lub sita jako filtra. Mieszamy bulion z cukrem i odparowujemy nadmiar płynu, aż dżem z mniszka lekarskiego uzyska pożądaną lepkość i gęstość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g