dżem z mniszka lekarskiego z cytrynami

niezwykły dżem o kwiatowym smaku urozmaica twoje menu. Dżem z mniszka lekarskiego to po prostu bajka! Wymaga dużo mniszka lekarskiego, ale uwierz mi, warto. Jeden z najlepszych dżemów, jakie kiedykolwiek próbowałem!
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 33 g
137 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz kwiaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij wodą. Gotować 15 min.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cytryny.Zagotuj i pozostaw na jeden dzień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź. Wycisnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier do bulionu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj przez 10-15 minut. ostudzić, wlać do słoików.

  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

myjemy kwiaty mniszka lekarskiego pod kranem, wkładamy do garnka / miski. Napełnij pojemnik wodą i gotuj przez 15 minut. Tuż przed upływem czasu gotowania Wrzuć plasterki cytryny do mniszka lekarskiego. Nie jest konieczne zdejmowanie z nich skóry. Gotuj jeszcze kilka minut i wyjmij z pieca.

W żadnym wypadku nie spuszczamy płynu. Dajemy mleczkom "odpoczynek" na cały dzień. Następnie oddzielamy kwiaty i wywar za pomocą durszlaka lub sita jako filtra. Mieszamy bulion z cukrem i odparowujemy nadmiar płynu, aż dżem z mniszka lekarskiego uzyska pożądaną lepkość i gęstość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy