barszcz z buraczkami i żeberkami wieprzowymi według klasyki

czerwony barszcz ukraiński z burakami i mięsem. Klasyczny barszcz z burakami gotuje się na bulionie mięsnym, a szczególnie smaczny będzie na żeberkach wieprzowych. Buraki muszą mieć ciemny, nasycony kolor i aby nie straciły koloru, podczas duszenia należy je zalać sokiem z cytryny. Podczas serwowania Barszcz należy doprawić kwaśną śmietaną. A do barszczu dobrze nadaje się świeży lub lodowy smalec z chlebem i czosnkiem.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 50 % 5 g
52 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Włóż żeberka wieprzowe do rondla, zalej wodą, zagotuj, usuń pianę i gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
2. Podczas gotowania mięsa przygotuj pozostałe składniki na barszcz. Oczyść i umyj warzywa.
3. Pokrój buraki w paski, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę i włóż wszystko na patelnię z olejem roślinnym. 4. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas duszenia dodaj sok z cytryny, przyprawy i trochę wody.
5.Po godzinie włóż liść laurowy do mięsa na patelnię i dodaj ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj przez kolejne 10 minut.
6. W międzyczasie posiekaj kapustę i zetrzyj korzeń selera.
7. Po 10 minutach wlej kapustę i seler na patelnię, dodaj sól i gotuj przez kolejne 10 minut.
8. Na patelni do buraków dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i po minucie Usuń SOS buraczany z ognia.
9. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
10. Włóż SOS buraczany do rondla, wymieszaj, dodaj posiekane warzywa pertrushki i przykryj patelnię pokrywką z barszczem. Gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie pozostaw na kolejne 10 minut.
11. Podawaj klasyczny barszcz z burakami na gorąco na lunch jako pierwsze danie. Podając do każdego talerza barszczu, włóż łyżkę kwaśnej śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal / 100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal / 100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy