skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż żeberka wieprzowe do rondla, zalej wodą, zagotuj, usuń pianę i gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
2. Podczas gotowania mięsa przygotuj pozostałe składniki na barszcz. Oczyść i umyj warzywa.
3. Pokrój buraki w paski, zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w kostkę i włóż wszystko na patelnię z olejem roślinnym. 4. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas duszenia dodaj sok z cytryny, przyprawy i trochę wody.
5.Po godzinie włóż liść laurowy do mięsa na patelnię i dodaj ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj przez kolejne 10 minut.
6. W międzyczasie posiekaj kapustę i zetrzyj korzeń selera.
7. Po 10 minutach wlej kapustę i seler na patelnię, dodaj sól i gotuj przez kolejne 10 minut.
8. Na patelni do buraków dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj i po minucie Usuń SOS buraczany z ognia.
9. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
10. Włóż SOS buraczany do rondla, wymieszaj, dodaj posiekane warzywa pertrushki i przykryj patelnię pokrywką z barszczem. Gotuj przez kolejne 5 minut, a następnie pozostaw na kolejne 10 minut.
11. Podawaj klasyczny barszcz z burakami na gorąco na lunch jako pierwsze danie. Podając do każdego talerza barszczu, włóż łyżkę kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal / 100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g