ryż z kurkumą i roztopionym masłem

szybki, smaczny i zdrowy ryż. Ryż z kurkumą to świetny dodatek do szerokiej gamy potraw. Kurkuma nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny żółty odcień, ale także ma korzystny wpływ na organizm, ponieważ jest to bardzo ważna przydatna przyprawa: jest antyseptyczna, przeciwdepresyjna i przyspieszająca metabolizm... W przypadku ryżu basmati musisz wziąć trochę więcej wody.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
76 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

w małym rondelku rozpuść ghee, podgrzej w nim kurkumę i nasiona gorczycy czarnej (opcjonalnie, ale nasiona gorczycy czarnej nadadzą potrawie wyjątkowo przyjemny smak). Włóż ryż do gorącego oleju, podgrzej go trochę, ciągle mieszając. Ziarna wchłoną pewną ilość oleju i staną się półprzezroczyste.
bardzo ostrożnie wlej wrzącą wodę do tłustego ryżu. Najpierw wlej 1-2 łyżki. l Woda, rozprzestrzeni się na dnie patelni, a następnie stopniowo wlewaj resztę wody. Jeśli wlejesz wszystko na raz, ryż będzie mocno ugotowany i można go spryskać wrzącą wodą z olejem.
dodaj sól do ryżu, zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj przez 20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy