ryż z kurkumą i roztopionym masłem
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
w małym rondelku rozpuść ghee, podgrzej w nim kurkumę i nasiona gorczycy czarnej (opcjonalnie, ale nasiona gorczycy czarnej nadadzą potrawie wyjątkowo przyjemny smak). Włóż ryż do gorącego oleju, podgrzej go trochę, ciągle mieszając. Ziarna wchłoną pewną ilość oleju i staną się półprzezroczyste.
bardzo ostrożnie wlej wrzącą wodę do tłustego ryżu. Najpierw wlej 1-2 łyżki. l Woda, rozprzestrzeni się na dnie patelni, a następnie stopniowo wlewaj resztę wody. Jeśli wlejesz wszystko na raz, ryż będzie mocno ugotowany i można go spryskać wrzącą wodą z olejem.
dodaj sól do ryżu, zmniejsz ogień do niskiego, przykryj i gotuj przez 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g