skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Mleko można użyć dowolnej zawartości tłuszczu lub zastąpić śmietaną. Zamiast zwykłego białego cukru można użyć brązowego cukru, wtedy deser nabierze bardziej czekoladowego wyglądu.
Krok 2:
Wlej cukier do mleka i podpal. Gdy mleko się nagrzeje, dodaj agar-agar i zagotuj mleko. Gotuj, mieszając, przez kilka minut, aż agar - agar całkowicie się rozpuści. Jest to różnica między agarem agarowym a żelatyną, której w żadnym wypadku nie można gotować.
Krok 3:
Podczas podgrzewania mleka i gotowania agaru agarowego oddziel połówki ciastek. Połowę posmarowaną kremem włożyć do silikonowych foremek. Drugą połowę, bez kremu, włóż do torby i zmiażdż na okruchy wałkiem do ciasta. Usuń mleko z ognia i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie ubij trzepaczką.
Krok 4:
Mleko natychmiast się pieni, pojawi się Czapka powietrzna. Możesz użyć miksera zamiast trzepaczki. Dodaj okruchy ciastek i wymieszaj. Galaretka na agarze agarowym zaczyna wiązać się już w temperaturze pokojowej, więc nie przejmuj się tym momentem.
Krok 5:
Wlać do foremek i wysłać do lodówki. Galaretka stwardnieje po 15 minutach. Mam 8 foremek o pojemności 50 ml. możesz od razu cieszyć się niezapomnianym mleczno-czekoladowym smakiem.
Krok 6:
Galaretka mleczna "Oreo" jest gotowa! Aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na przygotowanie pysznego deseru mlecznego, zobacz wideo. Smacznego!
galaretka, która została przygotowana na bazie żelatyny, ma bardzo korzystny wpływ na stan ludzkiego układu chrzęstnego - skutecznie ją regeneruje, a także niezawodnie chroni stawy przed rozwojem różnych chorób. Ze względu na zawartość kolagenu w żelatynie galaretka przynosi znaczne korzyści paznokciom i włosom. Galaretka przygotowana na bazie agaru agarowego jest równie zdrowa. Pomaga oczyścić organizm z wszelkiego rodzaju toksyn i szkodliwych związków. A także skutecznie stymuluje perystaltykę jelit. Cóż, ze względu na swoje morskie pochodzenie agar-agar zawarty w galarecie nasyca organizm ludzki jodem, a także żelazem i wapniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g