zupa grochowa z surową wędzoną kiełbasą

danie, które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci! Idealny przepis na szybką pożywną zupę puree z groszku z wędzonymi wyrobami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim doskonałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 42 % 8 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pachnącą i satysfakcjonującą zupę grochową, przygotowujemy niezbędne produkty i niezbędne przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pod bieżącą zimną wodą myjemy trzysta pięćdziesiąt gramów groszku namoczonego przez trzy do pięciu godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż groszek do trzylitrowego rondla, a następnie wlej do niego półtora litra zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię z groszkiem na kuchence i zagotuj na wysokim ogniu, a następnie usuń powstałą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sto do stu pięćdziesięciu gramów surowej wędzonej kiełbasy z mostkiem, marchewki pokrojonej w duże pierścienie i przełączając kuchenkę na średnią temperaturę, nadal przygotowujemy danie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dwudziestu pięciu minutach dodaj sól do rondla do smaku i po wymieszaniu wszystkich składników wyłącz piec.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pięćdziesiąt gramów masła na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suszone warzywa do smaku do garnka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj również mieszankę czarnej i czerwonej papryki do garnka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zmiel wszystkie składniki w rondlu za pomocą blendera.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotowaliśmy aromatyczną zupę grochową o delikatnej konsystencji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gotowaną zupę puree do odpowiednich talerzy i podawaj do stołu, dodając zielenie do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zupa grochowa puree w 20 minut! Tanie, pożywne i witaminowe! Bardzo satysfakcjonujące i smaczne-puree z grochu jest ulubieńcem tłumu! Prawdziwy lider! Pod względem wartości odżywczej, ilości aminokwasów i witamin prawie nie ustępuje produktom mięsnym, ale w przeciwieństwie do nich jest znacznie zdrowszy dla zdrowia. Zarówno dorośli, jak i dzieci lubią taką delikatną zupę z groszku, więc chętnie jedzą ją za oba policzki, a potem wciąż proszą o dodatki. Naprawdę okazuje się niezrównany!
zupa grochowa w różnych odmianach jest tradycyjnym daniem wielu krajów świata, a jej kolor może być bladozielony lub żółty, wszystko zależy od odmiany grochu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona na surowo - 530   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy