ser z mleka krowiego i kefiru z różnymi dodatkami
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
podgrzej mleko prawie do wrzenia. Wlej kefir cienkim strumieniem, mieszając. Jak tylko ser oddzieli się od serwatki, zdejmij z ognia, dodaj sól, ale nie gotuj! Wrzuć masę do durszlaka z gazą złożoną w 3-4 warstwach i pozostaw do spłynięcia. Następnie dobrze wyciśnij.
gdy serwatka spłynie, możesz dodać różne, najbardziej ulubione składniki (papryka, zioła, kurkuma itp.) i delikatnie wymieszać.
umieścić w naczyniu z gazą, zawiązać gazę, dokładnie zgnieść i umieścić pod prasą na 3-4 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g