skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zacząłem gotować od mleka i masła. Masło należy wyjąć z lodówki-niech zmięknie. A mleko należy wlać do wystarczająco dużego rondla i podpalić. Nie zapomnij wymieszać mleka, w przeciwnym razie spali się lub "ucieknie". A to zepsuje ser z twarogu.
gdy tylko mleko się zagotuje, musisz włożyć do niego twaróg i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Oczywiście moja babcia gotowała ser z przaśnego domowego twarogu, ale dostałem zakupiony. Twaróg 9% jest świetny.
gdy tylko serwatka oddzieli się od mieszanki twarogowo-mlecznej, masę należy wyrzucić do durszlaka. Ale najpierw musisz zdobyć kawałek czystej gazy, złożyć go na pół i zwilżyć wodą. Durszlak należy wyłożyć tą wilgotną gazą, a dopiero potem odrzucić masę twarogową.
gdy serum całkowicie spłynie, mocno zawiązuję gazę i wyciskam resztki płynu. Następnie zawieszam twaróg nad zlewem i biorę resztę składników.
już zmiękczone masło ubijam z jajkiem, niespaloną sodą i solą. Jajko można zastąpić dwoma żółtkami, ale wtedy ser z twarogu okaże się bardziej żółtawy. A soda, jak sądzę, nadaje serowi pożądaną porowatość.
kiedy twaróg już całkowicie pozbył się serwatki, rozwiązuję go i mieszam z masłem i jajkiem. Czasami dodaję trochę zieleni i soli. I oczywiście dokładnie mieszam.
kiedy przyszły ser z twarogu stanie się jednorodny, nadszedł czas, aby przenieść go z mały rondel. W tym samym czasie podpalam dużą miskę wody i doprowadzam do wrzenia. To będzie "kąpiel wodna" - mały rondel z twarogiem umieszczam na misce z wodą i mieszam przez 10 minut. Kiedy masa serowa zaczyna się stopniowo topić i staje się lepka, przenoszę ją do formy. Wystarczy nawet zwykła forma do ciasta,ale nie zapomnij posmarować jej masłem.
teraz twaróg należy docisnąć prasą i przechowywać w lodówce przez 3 godziny. Gdy stopiony ser z twarogu będzie gotowy-ostrożnie wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj. Uwierz mi, nie próbowałeś sera smaczniejszego niż ser z twarogu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g