ser z twarogu i mleka z jajkiem, sodą i masłem

bardzo prosty i pyszny przepis! Pamiętaj, aby zanotować! Przepis na domowy ser z twarogu dostał się od mojej babci. Pamiętam, że ser z twarogu mojej babci był bardzo smaczny, naprawdę domowy. Postanowiłem więc spróbować ugotować ten sam pyszny posiłek według przepisu babci.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 10 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

zacząłem gotować od mleka i masła. Masło należy wyjąć z lodówki-niech zmięknie. A mleko należy wlać do wystarczająco dużego rondla i podpalić. Nie zapomnij wymieszać mleka, w przeciwnym razie spali się lub "ucieknie". A to zepsuje ser z twarogu.
gdy tylko mleko się zagotuje, musisz włożyć do niego twaróg i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Oczywiście moja babcia gotowała ser z przaśnego domowego twarogu, ale dostałem zakupiony. Twaróg 9% jest świetny.
gdy tylko serwatka oddzieli się od mieszanki twarogowo-mlecznej, masę należy wyrzucić do durszlaka. Ale najpierw musisz zdobyć kawałek czystej gazy, złożyć go na pół i zwilżyć wodą. Durszlak należy wyłożyć tą wilgotną gazą, a dopiero potem odrzucić masę twarogową.
gdy serum całkowicie spłynie, mocno zawiązuję gazę i wyciskam resztki płynu. Następnie zawieszam twaróg nad zlewem i biorę resztę składników.
już zmiękczone masło ubijam z jajkiem, niespaloną sodą i solą. Jajko można zastąpić dwoma żółtkami, ale wtedy ser z twarogu okaże się bardziej żółtawy. A soda, jak sądzę, nadaje serowi pożądaną porowatość.
kiedy twaróg już całkowicie pozbył się serwatki, rozwiązuję go i mieszam z masłem i jajkiem. Czasami dodaję trochę zieleni i soli. I oczywiście dokładnie mieszam.
kiedy przyszły ser z twarogu stanie się jednorodny, nadszedł czas, aby przenieść go z mały rondel. W tym samym czasie podpalam dużą miskę wody i doprowadzam do wrzenia. To będzie "kąpiel wodna" - mały rondel z twarogiem umieszczam na misce z wodą i mieszam przez 10 minut. Kiedy masa serowa zaczyna się stopniowo topić i staje się lepka, przenoszę ją do formy. Wystarczy nawet zwykła forma do ciasta,ale nie zapomnij posmarować jej masłem.
teraz twaróg należy docisnąć prasą i przechowywać w lodówce przez 3 godziny. Gdy stopiony ser z twarogu będzie gotowy-ostrożnie wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj. Uwierz mi, nie próbowałeś sera smaczniejszego niż ser z twarogu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy