Onigiri okrągłe kulki ryżowe z piklami

proste gotowanie i wygodne rzeźbienie kulek z dziećmi. Podobał mi się ten przepis,ponieważ jest łatwy do przygotowania,a ponieważ lubimy bułki,jest to alternatywa dla nich,chociaż smak jest inny.
SuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 42 g
196 kcal
IG: 2 / 98 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Opłucz ryż, włóż do rondla z grubym dnem, zalej wodą, aby była tuż nad ryżem, przykryj i umieść na dużym ogniu, gdy ryż się zagotuje, zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut bez mieszania. Po wyłączeniu kuchenki przykryj czystym ręcznikiem przez 25 minut. Jeśli pozostanie płyn, spuść go, nie płucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kleisty i ciepły ryż umieszcza się w dłoni, na środku umieszcza się kawałek nadzienia, a ryż delikatnie ściska obiema rękami, jakby owijając się wokół nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tradycyjny kształt Onigiri jest okrągły lub trójkątny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dla wygody kulkę ryżową owija się w liść nori lub po prostu owija paskiem, można użyć liścia sałaty. I tyle. Danie jest gotowe. Nie oceniaj surowo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy