Onigiri okrągłe kulki ryżowe z piklami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Opłucz ryż, włóż do rondla z grubym dnem, zalej wodą, aby była tuż nad ryżem, przykryj i umieść na dużym ogniu, gdy ryż się zagotuje, zdejmij pokrywkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut bez mieszania. Po wyłączeniu kuchenki przykryj czystym ręcznikiem przez 25 minut. Jeśli pozostanie płyn, spuść go, nie płucz.
Krok 2:
Kleisty i ciepły ryż umieszcza się w dłoni, na środku umieszcza się kawałek nadzienia, a ryż delikatnie ściska obiema rękami, jakby owijając się wokół nadzienia.
Krok 3:
Tradycyjny kształt Onigiri jest okrągły lub trójkątny.
Krok 4:
Dla wygody kulkę ryżową owija się w liść nori lub po prostu owija paskiem, można użyć liścia sałaty. I tyle. Danie jest gotowe. Nie oceniaj surowo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g