Spaghetti Carbonara z cebulą, boczkiem, serem i śmietaną

Niesamowity, pyszny makaron. Proste i niezwykłe.
TeodoraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 46 % 21 g
314 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni roztop masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć na nim drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pokrojony boczek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko smażyć mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jajka do miski i połącz z tartym serem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól i pieprz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyciągamy czosnek z naszej patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowanie wody do spaghetti.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj je do stanu al Deni

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz spaghetti z boczkiem i cebulą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smażyć mieszając przez około 5 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I wlej wcześniej przygotowany sos.Kolejne 5 minut na średnim ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy