skład / składniki
gotowanie krok po kroku
to pożywna zupa fasolowa z mięsem jest magazynem białek roślinnych i zwierzęcych. Mój mąż naprawdę lubi zupę, więc od razu gotuję duży garnek. Podzielę się z wami jego przepisem. Lepiej jest przygotować fasolę z wyprzedzeniem, aby szybciej się ugotowała: włóż ją na noc do wody, spuść wodę rano i zalej fasolę świeżą wodą, doprowadź do kimenii i gotuj przez 20 minut. Następnie spuść wodę. Włóż wołowinę do 5-litrowego rondla, lepiej, jeśli jest z kością, dodaj fasolę i gotuj. Podczas gotowania obierz ziemniaki i marchewki. Pokrój ziemniaki w kostkę i zetrzyj jedną marchewkę i dodaj do zupy. Pokrój drugą marchewkę i podsmaż w oliwie z oliwek wraz z drobno posiekaną cebulą. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj do zupy. Jednocześnie umieść tam całą gałąź selera. Gotuj przez 20 minut, a następnie wyjmij z patelni. Sól zupę, pieprz, dodaj liść laurowy przed zdjęciem z ognia. Pozwól mu się trochę zaparzyć. Do posiłku podawaj pokrojoną cytrynę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g