galaretka z nóg wieprzowych i kurczaków w szybkowarze

ten pyszny przepis na galaretkę jest zdecydowanie wart wypróbowania! Przygotowanie galaretki, galaretki jest bardzo proste. Jest to najbardziej poprawna galaretka, przygotowana bez żelatyny.
ValentinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 8 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 7 % 1 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.

musisz przetworzyć (natłuścić) udka i nogi wieprzowe, a następnie je umyć.

na cebuli pozostaw ostatnią warstwę łuski, aby nadać bulionowi ładny kolor.

obierz marchewki.

włóż mięso do rondla, zalej zimną wodą.

doprowadzić do wrzenia, usuwając pianę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 3-4 godziny, aż mięso zacznie oddzielać się od kości, a bulion stanie się lepki.

na godzinę przed końcem gotowania posolić, włożyć marchewkę, cebulę, liść laurowy, pieprz do bulionu.

jeśli zdecydujesz się gotować galaretkę w szybkowarze, natychmiast włóż do niej mięso, warzywa, przyprawy. Napełnij wodą, a po ugotowaniu gotuj przez 40-50 minut.

po ugotowaniu galaretki wyjmij z niej całe mięso, przecedź płyn przez gazę.

oddziel mięso od kości i drobno posiekaj.

drobno posiekaj czosnek, suszone warzywa również drobno posiekaj.

ułóż mięso w przygotowanych formach, dodaj czosnek, zioła, możesz gotować warzywa pokrojone w kwiaty.

wlać galaretkę z bulionem i wstawić na noc do lodówki.

rano usuń tłuszcz z powierzchni, podawaj z tartym chrzanem lub musztardą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g
  • Noga wieprzowa - 234   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy