skład / składniki
gotowanie krok po kroku
musisz przetworzyć (natłuścić) udka i nogi wieprzowe, a następnie je umyć.
na cebuli pozostaw ostatnią warstwę łuski, aby nadać bulionowi ładny kolor.
obierz marchewki.
włóż mięso do rondla, zalej zimną wodą.
doprowadzić do wrzenia, usuwając pianę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 3-4 godziny, aż mięso zacznie oddzielać się od kości, a bulion stanie się lepki.
na godzinę przed końcem gotowania posolić, włożyć marchewkę, cebulę, liść laurowy, pieprz do bulionu.
jeśli zdecydujesz się gotować galaretkę w szybkowarze, natychmiast włóż do niej mięso, warzywa, przyprawy. Napełnij wodą, a po ugotowaniu gotuj przez 40-50 minut.
po ugotowaniu galaretki wyjmij z niej całe mięso, przecedź płyn przez gazę.
oddziel mięso od kości i drobno posiekaj.
drobno posiekaj czosnek, suszone warzywa również drobno posiekaj.
ułóż mięso w przygotowanych formach, dodaj czosnek, zioła, możesz gotować warzywa pokrojone w kwiaty.
wlać galaretkę z bulionem i wstawić na noc do lodówki.
rano usuń tłuszcz z powierzchni, podawaj z tartym chrzanem lub musztardą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g
- Noga wieprzowa - 234 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g