krem do ciasta z kaszy manny na mleku i maśle

doskonały krem o najdelikatniejszej konsystencji jest zdecydowanie wart wypróbowania. Jednym z moich ulubionych kremów do pieczenia jest krem do ciasta z semoliny. Kulinarny przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty, a smak jedzenia z tym kremem nabiera charakteru. Polecam każdej gospodyni spróbować ugotować tę słodycz i podzielić się z wami sposobem jej przygotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 73 % 22 g
149 kcal
IG: 14 / 18 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc zaczynamy przygotowywać ten krem, gotując gęstą kaszę mannę w wystarczającej ilości mleka. Dodaj 50 gramów śmietany do gotowej owsianki, wymieszaj i pozwól jej lekko ostygnąć. Teraz bierzemy cytryny, myjemy je dobrze, suszymy, uwalniamy z nasion i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynę do mięsa (wraz ze skórką). Następnie włóż szklankę granulowanego cukru i przygotowane cytryny do naszej kaszy manny z masłem, dokładnie wymieszaj całą masę. Następnie smakujemy krem, jeśli jest lekko kwaśny, dodaj wymaganą ilość cukru. Można do niego również dodawać aromatyczne oleje spożywcze, barwniki, mielone orzechy. Kiedy krem jest w końcu gotowy, możesz go używać zgodnie z jego przeznaczeniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy