puree z dyni z papryką i śmietaną

zdrowe i łatwe do przygotowania danie! Unikalny przepis na szybkie przygotowanie aromatycznej zupy puree z dyni, która z pewnością stanie się ulubionym daniem rodziny i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 60 % 3 g
28 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować obfitą zupę dyniową, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój jeden kilogram świeżej i obranej skórki i pestek dyni w dość dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż kawałki pokrojonej dyni na odpowiedniej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój jedną marchewkę na dowolne, ale dość duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż pokrojone na kawałki marchewki na patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój jedną paprykę w dowolną kostkę i włóż do wspólnej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wymaganą ilość wrzącej wody do rondla, aby całkowicie przykryła warzywa i przykryła pokrywką, doprowadzając do wrzenia na kuchence.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy tylko woda w rondlu się zagotuje, mieszamy warzywa, usuwamy powstałą pianę i przełączamy piec na średni ogień, zamykamy patelnię pokrywką, po czym kontynuujemy gotowanie warzyw przez około dziesięć minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij patelnię z pieca po dziesięciu minutach i zmiel warzywa blenderem do wymaganego stanu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj trochę soli do rondla do smaku, wlej dwieście mililitrów śmietany i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie kładziemy patelnię na kuchence i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy, a następnie wyłączamy kuchenkę i dodajemy do patelni mieszankę papryki do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i przykryj pokrywką, odstaw zupę na dwie do trzech minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

puree z dyni w 20-25 minut! Najlepsze danie dla tych, którzy planują pościć i zdrowo się odżywiają! Zdrowy, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny przepis. Rzadkie połączenie korzyści i pysznego smaku! Delikatna, kremowa, obfita zupa dyniowa jest lubiana przez wszystkich bez wyjątku! Pomoże bez wysiłku wytrzymać Wielki Post i na pewno stanie się ulubionym daniem rodziny. Przygotowanie zupy puree jest proste i szybkie. Przyjemności wynikającej z niezapomnianego smaku i subtelnego aromatu nie da się wyrazić słowami. Spróbuj i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy