chudy majonez w domu z mąką i cytryną
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
delikatnie wymieszaj mąkę i wodę, aby nie było grudek. Podpal i gotuj, aż zgęstnieje. Następnie musisz schłodzić powstałą masę. Następnie dodaj cukier i sól. ubij wszystko blenderem (ale możesz też trzepaczką, choć zajmie to więcej czasu). Dodaj olej w małych porcjach. nie przestając bić. Następnie dodaj sok z cytryny. znowu wszystko ubij i możesz użyć. Ten majonez dobrze nadaje się do sałatek i do pieczenia. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g