Lemoniada pomarańczowa z kwasem cytrynowym
skład / składniki
36
porcje:
gotowanie krok po kroku
pomarańcze należy poparzyć wrzącą wodą przed przystąpieniem do gotowania. Poparzony? Siekamy razem ze skórką. Robimy to za pomocą maszynki do mięsa lub lepiej za pomocą blendera, jeśli jest dostępny. Nóż będzie działał dłużej i bardziej ponuro.
wymieszaj powstały kleik w 3 litrach czystej wody. Umieść pojemnik na włączonym piecu i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu pomarańczy odciągamy je przez kilkakrotnie złożoną gazę, oddzielając pomarańcze od płynu.
dodaj kilogram cukru i 30 gramów kwasu cytrynowego do gorącej wody pomarańczowej. Mieszamy, napełniamy 6 & nbsp;dodatkowymi litrami zimnej wody i mieszamy ponownie. Posortuj powstałą lemoniadę według butelek i pozwól jej parzyć przez kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g