Lemoniada pomarańczowa z kwasem cytrynowym

pyszna wariacja na temat klasycznej lemoniady. Lemoniada pomarańczowa to bardzo smaczny i zdrowy, orzeźwiający napój. Dzieci go uwielbiają.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 10 g
39 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

pomarańcze należy poparzyć wrzącą wodą przed przystąpieniem do gotowania. Poparzony? Siekamy razem ze skórką. Robimy to za pomocą maszynki do mięsa lub lepiej za pomocą blendera, jeśli jest dostępny. Nóż będzie działał dłużej i bardziej ponuro.

 wymieszaj powstały kleik w 3 litrach czystej wody. Umieść pojemnik na włączonym piecu i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Po ugotowaniu pomarańczy odciągamy je przez kilkakrotnie złożoną gazę, oddzielając pomarańcze od płynu. 

 dodaj kilogram cukru i 30 gramów kwasu cytrynowego do gorącej wody pomarańczowej. Mieszamy, napełniamy 6 & nbsp;dodatkowymi litrami zimnej wody i mieszamy ponownie. Posortuj powstałą lemoniadę według butelek i pozwól jej parzyć przez kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy