skład / składniki
metoda gotowania
mały komentarz na temat składników. Zielenie mierzone w szklankach są uważane za już drobno posiekane.
myjemy bakłażany, wykonujemy nacięcie wzdłuż i gotujemy w wodzie przez około kwadrans.
gotowany bakłażan rozprowadzamy pod prasą na dziesięć godzin. Prasę można łatwo zbudować z dwóch desek, kładąc duży ciężar na górnej desce.
po upływie czasu pokrój bakłażany na kawałki średniej wielkości.
zagotuj wodę na kuchence i gotuj w niej paprykę przez pięć minut.
ugotowaną paprykę wyciśnij i grubo posiekaj.
orzechy włoskie muszą być sufitem.
drobno posiekaj cebulę.
wymieszaj wszystkie warzywa, orzechy włoskie, sól, posiekany czosnek, cebulę i ocet winny.
dodaj bakłażana i paprykę do powstałej mieszanki i wszystko dokładnie wymieszaj.
gotowe bakłażany z papryką układamy w czystych, suchych słoikach, zalewamy schłodzonym przegotowanym olejem roślinnym i hermetycznie zamykamy pokrywkami.
najlepiej przechowywać zamknięte słoiki w chłodnym miejscu.
nawiasem mówiąc, możesz gotować bakłażany z papryką zgodnie z tym przepisem o każdej porze roku, zastępując świeże zioła suszonymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g