Sałatka Fiesta z pieczarkami z kurczaka i majonezem

służy jako dekoracja stołu i jest świetną przekąską. Przygotuj sałatkę "Fiesta". W moim kręgu krewnych i przyjaciół sprawdził się jako łatwe danie na świąteczny stół. Bardzo dobrze uzupełni stół noworoczny i nie tylko noworoczny.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 19 % 4 g
123 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz ugotować pierś z kurczaka, dodając do wody ziele angielskie, goździki, liście laurowe i sól. Po ugotowaniu ostudzić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gotowania kurczaka można posiekać grzyby i cebulę. Następnie usmaż je na patelni i pozwól im ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój świeże ogórki w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj jajka na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pierś z kurczaka na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy wszystko warstwami do pojemnika na sałatkę, pocierając każdą warstwę majonezem na wierzchu. Połóż kurczaka na najniższej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Druga warstwa to grzyby z cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Trzeci to ananas.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czwarty to ogórek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piąty-jajka i pietruszka

podobnie jak w przypadku wielu sałatek, składniki Fiesty można dopasować do własnych upodobań. Teraz różnorodność przypraw i łatwość zakupu w sklepach pozwala bawić się warstwami w sałatce. Filet z kurczaka można zamienić na wołowinę, ananasa na brzoskwinię, ogórka na pomidora. Ta sałatka doskonale nadaje się jako przekąska do napojów alkoholowych. A jego bogaty skład pozwala im nasycić się jako danie główne. Zalecenia dotyczące składników. Lepiej jest wziąć filet z kurczaka nie fabryczny, ale wyciąć go z kurczaka na targu, aby można było uciec od szkodliwych substancji w filecie, takich jak antybiotyki. Ogórki do sałatki potrzebują świeżych, tak samo lepszych z bazaru, jak jajka. Grzyby są odpowiednie, w moim przypadku są to pieczarki. Ananas można stosować zarówno świeży, jak i konserwowy. Koperek można zastąpić natką pietruszki, dobrze jest też użyć świeżych ziół z ogrodu. Całkowity czas gotowania zajmie około dwóch do trzech godzin. Po ugotowaniu filetów i usmażeniu grzybów nie zapomnij pozwolić im ostygnąć. Ponieważ majonezu nie można używać z ciepłymi składnikami. Wziąłem ten przepis od pracownika jednej z serii znanych restauracji, który powiedział mi nie tylko przepis, ale także opisał, że ta sałatka jest bardzo poszukiwana przez odwiedzających. Dobry nastrój firmy zależy od ciekawej prezentacji na stole, a to danie może ozdobić serwowanie twojego stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy