skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz ugotować pierś z kurczaka, dodając do wody ziele angielskie, goździki, liście laurowe i sól. Po ugotowaniu ostudzić.
Krok 2:
Podczas gotowania kurczaka można posiekać grzyby i cebulę. Następnie usmaż je na patelni i pozwól im ostygnąć.
Krok 3:
Pokrój świeże ogórki w cienkie paski.
Krok 4:
Zetrzyj jajka na grubej tarce.
Krok 5:
Pokrój pierś z kurczaka na kawałki.
Krok 6:
Wkładamy wszystko warstwami do pojemnika na sałatkę, pocierając każdą warstwę majonezem na wierzchu. Połóż kurczaka na najniższej warstwie.
Krok 7:
Druga warstwa to grzyby z cebulą.
Krok 8:
Trzeci to ananas.
Krok 9:
Czwarty to ogórek.
Krok 10:
Piąty-jajka i pietruszka
podobnie jak w przypadku wielu sałatek, składniki Fiesty można dopasować do własnych upodobań. Teraz różnorodność przypraw i łatwość zakupu w sklepach pozwala bawić się warstwami w sałatce. Filet z kurczaka można zamienić na wołowinę, ananasa na brzoskwinię, ogórka na pomidora. Ta sałatka doskonale nadaje się jako przekąska do napojów alkoholowych. A jego bogaty skład pozwala im nasycić się jako danie główne. Zalecenia dotyczące składników. Lepiej jest wziąć filet z kurczaka nie fabryczny, ale wyciąć go z kurczaka na targu, aby można było uciec od szkodliwych substancji w filecie, takich jak antybiotyki. Ogórki do sałatki potrzebują świeżych, tak samo lepszych z bazaru, jak jajka. Grzyby są odpowiednie, w moim przypadku są to pieczarki. Ananas można stosować zarówno świeży, jak i konserwowy. Koperek można zastąpić natką pietruszki, dobrze jest też użyć świeżych ziół z ogrodu. Całkowity czas gotowania zajmie około dwóch do trzech godzin. Po ugotowaniu filetów i usmażeniu grzybów nie zapomnij pozwolić im ostygnąć. Ponieważ majonezu nie można używać z ciepłymi składnikami. Wziąłem ten przepis od pracownika jednej z serii znanych restauracji, który powiedział mi nie tylko przepis, ale także opisał, że ta sałatka jest bardzo poszukiwana przez odwiedzających. Dobry nastrój firmy zależy od ciekawej prezentacji na stole, a to danie może ozdobić serwowanie twojego stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g