grzane wino z cynamonem, goździkami, imbirem i skórką z cytryny

zdrowy, rozgrzewający, zimowy napój jest bardzo aromatyczny i pyszny! Wyobraź sobie zimny, śnieżny wieczór Bożonarodzeniowy. Długo biegałeś na zakupy w poszukiwaniu prezentów i zamarzłeś do kości. Wracasz do pachnącej jedzeniem przestrzeni swojego domu, ale zimno nie chce cię puścić i nadal drżysz. Na takie okazje wymyślono kulinarny przepis na grzane wino-gorący napój winny. Grzane wino wiernie służyło Europejczykom od tysięcy lat. Klasyczna receptura sugeruje czerwone wino, ale istnieją wersje z białego wina, z dodatkiem soków lub herbaty. Zrobimy klasyczną wersję.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
124 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wino do emaliowanej patelni, w żadnym wypadku do aluminiowej. W przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemny zapach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nie ma jednego przepisu,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dlatego dodajemy je do smaku, chociaż możesz spróbować przed oszołomieniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwykle na 0,75 wina wkładam wszystkie przyprawy po pół łyżeczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mieszanina nagrzewa się w ogniu, stopniowo dodawaj cukier. I ciągle mieszaj. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać mieszaniny do wrzenia. W przeciwnym razie grzane wino zostanie zniszczone. Dlatego staramy się wytrzymać go na najmniejszym ogniu przez 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowy napój wlewa się do szklanej miski z szeroką szyjką. Podawaj na ciepło. Możesz dowolnie zmieniać przepis. Podstawą jest tylko technologia gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy