grzane wino z cynamonem, goździkami, imbirem i skórką z cytryny
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Wlej wino do emaliowanej patelni, w żadnym wypadku do aluminiowej. W przeciwnym razie pojawi się nieprzyjemny zapach.
Krok 3:
Dodaj przyprawy.
Krok 4:
Nie ma jednego przepisu,
Krok 5:
Dlatego dodajemy je do smaku, chociaż możesz spróbować przed oszołomieniem.
Krok 6:
Zwykle na 0,75 wina wkładam wszystkie przyprawy po pół łyżeczki.
Krok 7:
Gdy mieszanina nagrzewa się w ogniu, stopniowo dodawaj cukier. I ciągle mieszaj. W żadnym wypadku nie należy doprowadzać mieszaniny do wrzenia. W przeciwnym razie grzane wino zostanie zniszczone. Dlatego staramy się wytrzymać go na najmniejszym ogniu przez 15 minut.
Krok 8:
Gotowy napój wlewa się do szklanej miski z szeroką szyjką. Podawaj na ciepło. Możesz dowolnie zmieniać przepis. Podstawą jest tylko technologia gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g