Sylwester Olivier w nowym formacie

noworoczny Olivier w zupełnie nowym formacie, zaskocz! Ten "prawie" klasyczny przepis Oliviera pokaże Ci, jak zaprezentować zużytą sałatkę w zupełnie nowy sposób i zaskoczyć gości i bliskich! Proste, szybkie, a co najważniejsze pyszne!
ZhukovmaksimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 41 % 9 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki, aby jak najszybciej przygotować tę przekąskę, kluczem do szybkiego gotowania jest odpowiedni czas! Dlatego od razu kładziemy na stole wszystko, czego potrzebujemy i zaczynamy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim wysyłamy kilka trzech jajek do ugotowania, aż będą całkowicie ugotowane, po ugotowaniu napełniamy zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie bierzemy ziemniaki, wysyłamy je również do gotowania na kuchence, ale najważniejsze jest, aby nie rozgotować ziemniaków, w przeciwnym razie nie będziesz miał kostki, ale owsiankę ziemniaczaną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania jajek z ziemniakami zajmiemy się kurczakiem, spłukamy piersi, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy wszystkie dodatkowe filmy, wycinamy żyły i chrząstki i kroimy filety na pół. 

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażenia użyłem torebek Maggi, a raczej pergaminów, doskonały wybór do takich potraw, ponieważ nie trzeba już szukać żadnych przypraw i przypraw, wszystkie niezbędne składniki są już w pergaminie, pozostaje tylko włożyć kurczaka do środka, dobrze nacisnąć i wysłać smażyć na średnim ogniu, a świeży czosnek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, papryka i pietruszka zostaną wchłonięte przez naszego kurczaka i będzie można cieszyć się tym smakiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysyłamy saszetki na patelnię na średnim ogniu i smażymy przez 3-5 minut z każdej strony, w zależności od grubości fileta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A kiedy kurczak jest smażony, przejdźmy do ogórków, ech, w takich momentach od razu przypomina się winegret i życie staje się znacznie łatwiejsze, ale jeśli nadal nie masz Winegret, to uchwytami:) Pokrój ogórki w małą kostkę i wyślij do dużej salaterki, w której ugniatamy naszego Oliviera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaraz potem wyjmujemy już ugotowane ziemniaki, obieramy je i przystępujemy do rozdrabniania, musimy je również pokroić w drobną kostkę, uważaj, niektóre odmiany ziemniaków są kruche przez Chur, przesuwaj je bardzo ostrożnie, aby go nie uszkodzić. Ziemniaki wysyłamy również do salaterki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz przechodzimy do kurczaka, tutaj nawet jeśli masz Winegret, to na pewno Ci nie pomoże:) Więc tniemy ręcznie, wciąż ta sama mała kostka, nic się nie zmieniło. I dodaj do bazy sałatkowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie obierz jądra z łuski i zetrzyj je na drobnej tarce, dodaj do salaterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nie zapomnij o groszku, spuść z niego wodę i dodaj cały słoik do sałatki. I doprawiamy go majonezem do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyjmujemy tartletochki i układamy w nich nasz gotowy Olivier z groszkiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Możesz ozdobić na różne sposoby, na pewno w lodówce znajdziesz każdą zieleń, która idealnie osiądzie na wierzchołkach tartaletek. Na Nowy Rok myślę, że każdy będzie miał słoik kawioru do dekoracji z kawiorami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ale w tej sytuacji użyliśmy ziaren granatu, bardziej budżetowa wersja a nie wygląda gorzej, ciemny rubinowy kolor ziaren nadaje sałatce świeże, nowe kolory!

przyjaciele, próbuj, gotuj, udostępniaj!
nie bój się próbować i eksperymentować, ponieważ jeśli jest tak wiele różnych opcji podawania i przygotowywania tych najbardziej zwykłych i prostych przepisów, ale o tym w poniższych przepisach i filmach, Szczęśliwego Nowego Roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g

Podobne przepisy