czubatka (puree ziemniaczane) z kurczakami

Oryginalna grafika w stylu food art! Ten przepis (tłuczone ziemniaki) może być tradycyjny, ale projekt dania jest oryginalny, autorski. Najważniejsze w tym daniu jest jego wyjątkowość, wyobraźnia autora! I oczywiście jest to sztuka kulinarna-Sztuka jedzenia!
Ira-Ra-BELAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 79 % 15 g
74 kcal
IG: 87 / 13 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dla podstawy naszego "kurczaka-grzywacza" bierzemy dwie bułki - jedną większą, drugą mniejszą na szkielet kurczaka. Łączymy je drewnianym szpikulcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowujemy zwykłe tłuczone ziemniaki - gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, spuszczamy wodę, zgniatamy i ubijamy jajka w tłuczone ziemniaki. Puree musi być strome, aby można było z niego wyrzeźbić naszego kurczaka. Podczas gdy tłuczone ziemniaki są gorące (lub ciepłe), Rzeźbimy tłuczone ziemniaki, jak rzeźbiarze - ciało, głowę kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po uformowaniu obrazu kurczaka zwykłą łyżką wykonujemy małe wgłębienia na puree ziemniaczanym - teksturę. Oczy robimy z jagód, przegrzebek z marchwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bierzemy rzodkiewkę (białą lub zieloną), myjemy ją, obieramy i wycinamy ostrym nożem z wygiętą końcówką rumianku - do dekoracji naczynia. Takie stokrotki należy wykonać 2-3 sztuki rzodkiewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku stokrotek wycinamy żółte środki ze skórki cytryny lub marchewki. Dodaj liście-rukola jest szczególnie dobra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oprócz Dania robimy kurczaki-gotujemy jajka przepiórcze, schładzamy, obieramy, niektóre układamy w całości obok kurczaka i przecinamy kilka na pół, aby żółtko było widoczne, z groszku czarnego pieprzu robimy oczy kurczaków. Oprócz gniazda-robimy je z gotowanego spaghetti. Oto oryginalne danie. Szczególnie nadaje się na Wielkanoc!

najważniejsze w tym daniu jest jego oryginalny design, Fantazja projektanta! I oczywiście pewne umiejętności i kreatywność. Każda gospodyni domowa przygotowuje zwykłe tłuczone ziemniaki, ale nie każda rzeźbi ziemniaki. Spróbuj poeksperymentować z tłuczonymi ziemniakami - jak rzeźbiarze stwórz własne dzieło sztuki kulinarnej! Następnie udekoruj kurczaka stokrotkami ze zwykłej rzodkiewki.Stokrotki wycinamy ostrym nożem i dekorujemy nimi nasze danie. Nie zapominajmy o małych kurczakach-są zrobione z jaj przepiórczych-sadzić wokół kury. Tworzenie w kuchni jest niesamowite!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Bułka - 242   kcal/100g

Podobne przepisy