skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dla podstawy naszego "kurczaka-grzywacza" bierzemy dwie bułki - jedną większą, drugą mniejszą na szkielet kurczaka. Łączymy je drewnianym szpikulcem.
Krok 2:
Przygotowujemy zwykłe tłuczone ziemniaki - gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, spuszczamy wodę, zgniatamy i ubijamy jajka w tłuczone ziemniaki. Puree musi być strome, aby można było z niego wyrzeźbić naszego kurczaka. Podczas gdy tłuczone ziemniaki są gorące (lub ciepłe), Rzeźbimy tłuczone ziemniaki, jak rzeźbiarze - ciało, głowę kurczaka.
Krok 3:
Po uformowaniu obrazu kurczaka zwykłą łyżką wykonujemy małe wgłębienia na puree ziemniaczanym - teksturę. Oczy robimy z jagód, przegrzebek z marchwi.
Krok 4:
Bierzemy rzodkiewkę (białą lub zieloną), myjemy ją, obieramy i wycinamy ostrym nożem z wygiętą końcówką rumianku - do dekoracji naczynia. Takie stokrotki należy wykonać 2-3 sztuki rzodkiewki.
Krok 5:
W przypadku stokrotek wycinamy żółte środki ze skórki cytryny lub marchewki. Dodaj liście-rukola jest szczególnie dobra.
Krok 6:
Oprócz Dania robimy kurczaki-gotujemy jajka przepiórcze, schładzamy, obieramy, niektóre układamy w całości obok kurczaka i przecinamy kilka na pół, aby żółtko było widoczne, z groszku czarnego pieprzu robimy oczy kurczaków. Oprócz gniazda-robimy je z gotowanego spaghetti. Oto oryginalne danie. Szczególnie nadaje się na Wielkanoc!
najważniejsze w tym daniu jest jego oryginalny design, Fantazja projektanta! I oczywiście pewne umiejętności i kreatywność. Każda gospodyni domowa przygotowuje zwykłe tłuczone ziemniaki, ale nie każda rzeźbi ziemniaki. Spróbuj poeksperymentować z tłuczonymi ziemniakami - jak rzeźbiarze stwórz własne dzieło sztuki kulinarnej! Następnie udekoruj kurczaka stokrotkami ze zwykłej rzodkiewki.Stokrotki wycinamy ostrym nożem i dekorujemy nimi nasze danie. Nie zapominajmy o małych kurczakach-są zrobione z jaj przepiórczych-sadzić wokół kury. Tworzenie w kuchni jest niesamowite!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Bułka - 242 kcal/100g