skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Wcześniej w osolonej wodzie ugotuj buraki, jajka, ziemniaki w mundurze, pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2:
Do marynaty wymieszaj wodę, cukier i ocet. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie, wlej marynatę i pozostaw na 20-30 minut.
Krok 3:
Dobrze spłucz suszone śliwki i namocz je w wodzie.
Krok 4:
W międzyczasie zajmijmy się krojeniem składników. Obieramy ziemniaki, buraki, jajka (oddzielamy białka i żółtka). Pokrój wszystko w kostkę.
Krok 5:
Posiekaj orzechy włoskie, posiekaj suszone śliwki.
Krok 6:
Zbieranie sałatki. Możesz ułożyć w głębokim naczyniu warstwami lub na płaskim naczyniu, takim jak moje. 1. warstwa to ziemniaki, a następnie majonez.
Krok 7:
2. warstwa-rozłóż marynowaną cebulę.
Krok 8:
3 warstwa-buraki, a następnie siatka majonezu.
Krok 9:
4 warstwa-żółtka, majonez.
Krok 10:
5 warstwa-suszone śliwki, majonez.
Krok 11:
6 warstwa-białka, majonez.
Krok 12:
7 warstwa-posyp orzechy włoskie. Sałatka jest gotowa. Pozostaw w lodówce do impregnacji.
Krok 13:
Po wymieszaniu warstw sałatka wygląda również jasno i świątecznie. Smacznego dla wszystkich!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g