Sałatka Hrabiowska z burakami, ziemniakami i suszonymi śliwkami bez mięsa

Szykowna, obfita sałatka jest świetna na święta i dni powszednie. Przed nadejściem świąt każda gospodyni zaczyna wymyślać świąteczne menu, którego bywalcami będą sałatki. Proponuję przygotować sałatkę Hrabiowską, ale ze względu na łatwość przygotowania i dostępne składniki taką sałatkę można przygotować w dni powszednie. Różne kolory i jasne warstwy nadają sałatce świąteczny charakter, a smak nie pozostawi obojętnym. Słodkie suszone śliwki, buraki i marynowana cebula nadają sałatce przyjemny słodko-kwaśny smak, który jest podkreślony orzechowymi nutami. No to zaczynamy?
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 43 % 13 g
173 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wcześniej w osolonej wodzie ugotuj buraki, jajka, ziemniaki w mundurze, pozostaw do ostygnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty wymieszaj wodę, cukier i ocet. Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie, wlej marynatę i pozostaw na 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze spłucz suszone śliwki i namocz je w wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się krojeniem składników. Obieramy ziemniaki, buraki, jajka (oddzielamy białka i żółtka). Pokrój wszystko w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj orzechy włoskie, posiekaj suszone śliwki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbieranie sałatki. Możesz ułożyć w głębokim naczyniu warstwami lub na płaskim naczyniu, takim jak moje. 1. warstwa to ziemniaki, a następnie majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2. warstwa-rozłóż marynowaną cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    3 warstwa-buraki, a następnie siatka majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    4 warstwa-żółtka, majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    5 warstwa-suszone śliwki, majonez.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    6 warstwa-białka, majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    7 warstwa-posyp orzechy włoskie. Sałatka jest gotowa. Pozostaw w lodówce do impregnacji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po wymieszaniu warstw sałatka wygląda również jasno i świątecznie. Smacznego dla wszystkich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy