skład / składniki
metoda gotowania
po pierwsze, potrzebujemy trzylitrowej puszki. Napełniamy go zimną przegotowaną wodą, aby tylko jedna czwarta przestrzeni słoika pozostała wolna. Wlej płatki owsiane do wody, pół szklanki kefiru. Ostatni w kolejce jest chleb żytni. Opuszczamy jedną skórkę i zamykamy słoik pokrywką, tak jak powinno.
utrzymujemy naszą przyszłą galaretkę w cieple przez prawie dwa dni. Ważne jest, aby pamiętać, że puszka nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, w przeciwnym razie fermentacja nie zadziała.
zrozumiemy, kiedy nadejdzie kolejny etap gotowania, kiedy cienka warstwa pianki wzrośnie na powierzchni mieszanki. W ekstremalnym upale, aby całkowicie fermentować, płyn w słoiku wystarczy na jeden dzień. Musimy przefiltrować sfermentowaną mieszaninę.
używamy durszlaka, ustawiając go na patelni. Otwieramy słoik. Pozbywamy się mokrej skórki chleba. Teraz wlej mieszaninę ze słoika do rondla przez otwory durszlaka. Gruboziarnisty osad utknie i należy go okresowo myć pod kranem.
po znalezieniu nadwyżki po prostu zapisz ją w innym słoiku. Odciągnięty płyn w rondlu pozostawiamy w spokoju na pół dnia, pozwalając drobnemu osadowi całkowicie osiąść na dnie.
wlej płyn z patelni i w żadnym wypadku go nie potrząsamy. Otrzymaliśmy kwas owsiany i jego tak zwany koncentrat. Galaretka owsiana Izotova wymaga obu składników. Potrzebują zimna i ciemności, w przeciwnym razie znikną.
aby przygotować galaretkę owsianą, musisz rozcieńczyć mieszaninę w proporcji: 3 łyżki koncentratu na jedną szklankę kwasu chlebowego. Wlej go do rondla i zagotuj, mieszając łyżką. Gotowanie trwa, aż płyn zgęstnieje. Jak urozmaicić smak galaretki – Ty decydujesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Bochenek prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g