kisiel owsiany Izotova na wodzie i kefirze z chlebem

najzdrowsza galaretka pomoże wzmocnić zdrowie! Jeśli ty i twoja rodzina lubicie galaretkę, spróbujcie owsianej galaretki Izotova.
likaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
52 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 12 h 40 min

po pierwsze, potrzebujemy trzylitrowej puszki. Napełniamy go zimną przegotowaną wodą, aby tylko jedna czwarta przestrzeni słoika pozostała wolna. Wlej płatki owsiane do wody, pół szklanki kefiru. Ostatni w kolejce jest chleb żytni. Opuszczamy jedną skórkę i zamykamy słoik pokrywką, tak jak powinno.

utrzymujemy naszą przyszłą galaretkę w cieple przez prawie dwa dni. Ważne jest, aby pamiętać, że puszka nie powinna być wystawiona na działanie promieni słonecznych, w przeciwnym razie fermentacja nie zadziała.

zrozumiemy, kiedy nadejdzie kolejny etap gotowania, kiedy cienka warstwa pianki wzrośnie na powierzchni mieszanki. W ekstremalnym upale, aby całkowicie fermentować, płyn w słoiku wystarczy na jeden dzień. Musimy przefiltrować sfermentowaną mieszaninę.

używamy durszlaka, ustawiając go na patelni. Otwieramy słoik. Pozbywamy się mokrej skórki chleba. Teraz wlej mieszaninę ze słoika do rondla przez otwory durszlaka. Gruboziarnisty osad utknie i należy go okresowo myć pod kranem.

po znalezieniu nadwyżki po prostu zapisz ją w innym słoiku. Odciągnięty płyn w rondlu pozostawiamy w spokoju na pół dnia, pozwalając drobnemu osadowi całkowicie osiąść na dnie.

wlej płyn z patelni i w żadnym wypadku go nie potrząsamy. Otrzymaliśmy kwas owsiany i jego tak zwany koncentrat. Galaretka owsiana Izotova wymaga obu składników. Potrzebują zimna i ciemności, w przeciwnym razie znikną.

aby przygotować galaretkę owsianą, musisz rozcieńczyć mieszaninę w proporcji: 3 łyżki koncentratu na jedną szklankę kwasu chlebowego. Wlej go do rondla i zagotuj, mieszając łyżką. Gotowanie trwa, aż płyn zgęstnieje. Jak urozmaicić smak galaretki – Ty decydujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Bochenek prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy