galaretka z piersi kurczaka z marchewką i żelatyną

bardzo smaczna przekąska stanie się ozdobą stołu! Przygotuj! Każdy zna to danie, ale prawdopodobnie nie każdy wie, jak je ugotować? A tak przy okazji, to bardzo proste! Więc mówię...
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 88 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 13 % 1 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

ugotuj wstępnie umytą pierś z kurczaka. Jeśli masz go na Kości, musisz go usunąć, a także usunąć skórę. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę łyżką, zmniejsz ciepło. W bulionie włóż sól i trochę czarnego mielonego pieprzu. Umieść marchewki bezpośrednio bez obierania. Gotuj mięso i marchewkę do miękkości, po czym wyjmij pierś i marchewkę z bulionu i pozostaw do ostygnięcia.

w bulionie z kurczaka (powinno być około litra) włóż żelatynę, wymieszaj i pozostaw na pół godziny do godziny.

pokrój gotowaną pierś z kurczaka na kawałki-lepiej to zrobić rękami. Obierz marchewki, pokrój w plasterki, kostki lub paski - według własnego gustu. Marchewki będą wyglądać bardzo pięknie, na przykład w postaci kwiatów.

umieść garnek z bulionem na kuchence, podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

włóż mięso do formy, połóż na nim marchewki, możesz również położyć gałązki świeżych ziół lub ozdobić je gotową galaretką na wierzchu przed podaniem. Wlać bulion, ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy