Barszcz Zielony na mięsie ze szczawiem, ziołami i jajkiem

pyszny barszcz letni ze szczawiem-jasny kolor, bogaty smak! Lubicie wczorajszy Barszcz? Przyjdź jutro! Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że każdy Barszcz staje się znacznie lepszy, gdy jest odpowiednio podawany. Ale znam jeden wyjątek wśród ukraińskich barszczów. To zielony barszcz ze szczawiem-niesamowita rzecz! W trakcie gotowania nabiera bogatego smaku, można go jeść od razu, nie odkładając przyjemności na jutro. Zobacz, jak zrobić zielony barszcz.
miniartikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 61 % 11 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Zwykle gotuję zielony barszcz na bulionie, ale można go również ugotować w wersji wegetariańskiej na wodzie. Do bulionu bierzemy kawałek wołowiny na kości lub kilka udek z kurczaka, wkładamy do rondla, wlewamy 3 litry wody i gotujemy do miękkości, usuwając pianę łyżką cedzakową. Następnie wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości i kroimy na małe kawałki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Nie zapomnij dodać soli, w przeciwnym razie ziemniaki ugotują się w puree ziemniaczanym.
teraz musimy umyć szczaw, przyciąć jego "ogony", a następnie pokroić liście w wąskie paski. Drobno posiekaj koperek, pietruszkę i zieloną cebulę. Jajka na twardo kroimy w kostkę.
aby ugotować smażenie, pokrój cebulę w półpierścienie – marchewkę w kostkę i lekko usmaż na patelni w oleju roślinnym.
gdy tylko ziemniaki będą gotowe, wrzuć wszystkie inne składniki na patelnię: szczaw, zioła, smażenie i jajka. Gotuj Barszcz przez kolejne 5 minut, spróbuj ... a kwaśny, obfity zielony barszcz ze szczawiem można wlać na talerze!
aby jedzenie było jeszcze smaczniejsze, nie zapomnij postawić na stole kwaśnej śmietany i brązowego chleba. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy