skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Zwykle gotuję zielony barszcz na bulionie, ale można go również ugotować w wersji wegetariańskiej na wodzie. Do bulionu bierzemy kawałek wołowiny na kości lub kilka udek z kurczaka, wkładamy do rondla, wlewamy 3 litry wody i gotujemy do miękkości, usuwając pianę łyżką cedzakową. Następnie wyjmujemy mięso, oddzielamy je od kości i kroimy na małe kawałki. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Nie zapomnij dodać soli, w przeciwnym razie ziemniaki ugotują się w puree ziemniaczanym.
teraz musimy umyć szczaw, przyciąć jego "ogony", a następnie pokroić liście w wąskie paski. Drobno posiekaj koperek, pietruszkę i zieloną cebulę. Jajka na twardo kroimy w kostkę.
aby ugotować smażenie, pokrój cebulę w półpierścienie – marchewkę w kostkę i lekko usmaż na patelni w oleju roślinnym.
gdy tylko ziemniaki będą gotowe, wrzuć wszystkie inne składniki na patelnię: szczaw, zioła, smażenie i jajka. Gotuj Barszcz przez kolejne 5 minut, spróbuj ... a kwaśny, obfity zielony barszcz ze szczawiem można wlać na talerze!
aby jedzenie było jeszcze smaczniejsze, nie zapomnij postawić na stole kwaśnej śmietany i brązowego chleba. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g