Zupa rybna z główek łososia z ziemniakami i koperkiem

Prosta, ale smaczna i zdrowa zupa z pewnością przygotuje dla całej rodziny. Ryby mają dla nas ogromne znaczenie. Jest niezbędnym źródłem fosforu, kwasów tłuszczowych i białka. Jeśli często jesz ryby, możesz zapomnieć o chorobach naczyń krwionośnych i serca. Naukowcy z USA odkryli, że jedzenie ryb tłustych odmian znacznie poprawia nastrój, ponieważ kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za emocjonalne obszary mózgu. Chcę też zatrzymać się przy rzeźbieniu ryb. Wiele marnotrawnych gospodyń domowych wyrzuca ogony, głowę i grzbiet, ale z tych części można przyspawać wspaniałe ucho. Oczywiście jego smak będzie jeszcze bardziej wspaniały, jeśli ugotujesz zupę na świeżym powietrzu, na otwartym ogniu, z dymem... ale w domu możesz też ugotować pyszne ucho.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 21 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
138 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

w tym celu bierzemy głowy od łososia. Myjemy je i usuwamy skrzela. Śluz należy zeskrobać twardą myjką. Pokrój głowy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do dużego rondla, można tam również umieścić płetwy i grzbiet ryby. Wlej 2 litry wody do rondla i umieść na kuchence. Gotuj przez około pół godziny, nie zapominając o usunięciu pianki. Następnie wyjmujemy podroby rybne i oddzielamy od nich kawałki ryby, które ponownie wkładamy do bulionu i wyrzucamy kości. 
Teraz dodaj pokrojoną na pół cebulę i gałązki kopru do bulionu. Umieść tam pokrojone w kostkę ziemniaki. I gotuj zupę przez około 15 minut. Pod koniec gotowania wyjmij cebulę i koperek. W zupie z różowego łososia wkładamy przyprawy, a tuż przed podaniem dodajemy do talerzy drobno posiekaną natkę pietruszki, zieloną cebulę i koperek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy