skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowuję jedzenie takie jak lecho każdej jesieni. Zwykle używam przepisu kulinarnego lecho z sokiem pomidorowym. Ale tej jesieni mój mąż poprosił mnie o zrobienie kilku słoików ostrego lecho. W końcu czasami chcesz w jakiś sposób urozmaicić swoją codzienną dietę. Wziąłem pod uwagę życzenia męża i oprócz tradycyjnego lecho przygotowałem również lecho z czerwonej papryki. A teraz z przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy od tego, że dobrze myjemy pieprz, usuwamy z niego nasiona i kroimy w paski. Następnie myjemy pomidory i mielimy je w maszynce do mięsa lub w blenderze. Następnie przygotowane pomidory wkładamy do dużego rondla, doprowadzamy naszą masę do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj sól, granulowany cukier, olej roślinny i gotuj przez około 5 minut. Następnie zmniejsz ogień, dodaj cały pieprz i delikatnie wymieszaj. Gotuj całą masę, ciągle mieszając, przez około 25-30 minut. Po tym czasie dodaj ocet do masy, dodaj ogień, zagotuj masę i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i ostrą paprykę do lecho, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut. Kiedy minie ten czas, układamy lecho w bankach i zamykamy je. Następnie owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić w tej formie, aż ostygną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g