lecho z czosnkiem i ostrą papryką na zimę

bardzo prosty i nieskomplikowany sposób na przygotowanie pysznej przekąski!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
49 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

przygotowuję jedzenie takie jak lecho każdej jesieni. Zwykle używam przepisu kulinarnego lecho z sokiem pomidorowym. Ale tej jesieni mój mąż poprosił mnie o zrobienie kilku słoików ostrego lecho. W końcu czasami chcesz w jakiś sposób urozmaicić swoją codzienną dietę. Wziąłem pod uwagę życzenia męża i oprócz tradycyjnego lecho przygotowałem również lecho z czerwonej papryki. A teraz z przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem kulinarnym. Zaczynamy od tego, że dobrze myjemy pieprz, usuwamy z niego nasiona i kroimy w paski. Następnie myjemy pomidory i mielimy je w maszynce do mięsa lub w blenderze. Następnie przygotowane pomidory wkładamy do dużego rondla, doprowadzamy naszą masę do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj sól, granulowany cukier, olej roślinny i gotuj przez około 5 minut. Następnie zmniejsz ogień, dodaj cały pieprz i delikatnie wymieszaj. Gotuj całą masę, ciągle mieszając, przez około 25-30 minut. Po tym czasie dodaj ocet do masy, dodaj ogień, zagotuj masę i gotuj przez około 15 minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i ostrą paprykę do lecho, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut. Kiedy minie ten czas, układamy lecho w bankach i zamykamy je. Następnie owinąć słoiki ciepłym kocem i pozostawić w tej formie, aż ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy