skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka trzepaczką, a następnie wymieszaj z mąką i stopniowo dodawaj mleko (jedna szklanka). Osobno dodaj cukier do drugiej szklanki mleka i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu. Gdy tylko mleko się zagotuje, natychmiast je usuwamy i zaczynamy wlewać cienkim strumieniem do pierwszej mieszanki (jajka, mąka, mleko), nie przestając intensywnie mieszać. Musisz być bardzo ostrożny i upewnić się, że jajka nie gotują się z zbyt gorącego mleka. Teraz budujemy łaźnię wodną i kładziemy na niej prawie gotowy krem. Mieszając, trzymaj w ogniu, aż krem zgęstnieje. Jeśli nagle masz nieprzyjemne grudki, możesz je rozbić mikserem. Ten kulinarny przepis na krem jest jedną z wielu jego odmian. Uważa się, że po raz pierwszy zastosowano go w kuchni angielskiej. Może być podstawą dla bardziej złożonych kombinacji kremów. Na przykład w takim kremie można dodać masło i ubić na puszystość. Możesz również wlać łyżkę koniaku tutaj, aby nadać mieszance smaku. Lub dodaj proszek kakaowy, a następnie otrzymasz krem czekoladowy. Ogólnie rzecz biorąc, możesz go uzupełnić według własnych upodobań. Wyjaśniam, że nie jest to osobne jedzenie, ale słodka pochodna różnych ciast i ciast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal / 100g