krem waniliowy na mleku

niesamowity delikatny krem do wszelkiego rodzaju wypieków cukierniczych. Domowy krem przepis na jeden z najsmaczniejszych kremów. Dla mnie jego smak jest znany od dzieciństwa. Ci z kucharzy, którzy nigdy wcześniej nie gotowali go w domu, docenią przepis na krem. Dzięki niemu nawet najprostsze ciasto jest po prostu objadaniem się, a ciasta, które służy jako nadzienie, są zjadane raz lub dwa razy.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 80 % 32 g
182 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

ubij jajka trzepaczką, a następnie wymieszaj z mąką i stopniowo dodawaj mleko (jedna szklanka). Osobno dodaj cukier do drugiej szklanki mleka i umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym ogniu. Gdy tylko mleko się zagotuje, natychmiast je usuwamy i zaczynamy wlewać cienkim strumieniem do pierwszej mieszanki (jajka, mąka, mleko), nie przestając intensywnie mieszać. Musisz być bardzo ostrożny i upewnić się, że jajka nie gotują się z zbyt gorącego mleka. Teraz budujemy łaźnię wodną i kładziemy na niej prawie gotowy krem. Mieszając, trzymaj w ogniu, aż krem zgęstnieje. Jeśli nagle masz nieprzyjemne grudki, możesz je rozbić mikserem. Ten kulinarny przepis na krem jest jedną z wielu jego odmian. Uważa się, że po raz pierwszy zastosowano go w kuchni angielskiej. Może być podstawą dla bardziej złożonych kombinacji kremów. Na przykład w takim kremie można dodać masło i ubić na puszystość. Możesz również wlać łyżkę koniaku tutaj, aby nadać mieszance smaku. Lub dodaj proszek kakaowy, a następnie otrzymasz krem czekoladowy. Ogólnie rzecz biorąc, możesz go uzupełnić według własnych upodobań. Wyjaśniam, że nie jest to osobne jedzenie, ale słodka pochodna różnych ciast i ciast.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal / 100g

Podobne przepisy