skład / składniki
gotowanie krok po kroku
kompot z cukinii dla kogoś może wydawać się daniem egzotycznym, mimo że jest to zwykła kuchnia Bułgarska (o ile wiem, ogólnie lubią gotować potrawy z niezbyt zwykłych produktów: na przykład liści winogron). Szczególnie dobrze, gdy jedzeniu z pierwszego i drugiego towarzyszy również taki kompot z kawałkami warzyw. Czasami nie od razu zrozumiesz, z czego jest ugotowany, smak cukinii zmienia się tak bardzo. Osobiście znam więcej niż jeden kulinarny przepis na dżemy i kompoty z cukinii, które często mylone są z ... ananasami, wyobraź sobie. Nawiasem mówiąc, Mój przyjaciel, który gotuje kompot według tego samego przepisu, zamiast dwóch szklanek cukru wkłada trzy.
obierz cukinię, pozbądź się jej również nasion. Zasadniczo potrzebujemy jednego miąższu cukinii, który kroimy w zgrabne małe kostki. Teraz włóż pokrojoną cukinię do wygodnego rondla, napełnij wodą i gotuj, aż się zagotuje. Wlej cukier, kontynuuj gotowanie, zmniejszając ogień. Gdy tylko cukinia w kompocie zmieni kolor na przezroczysty, dodaj goździki do wody. Gdy kompot się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia i wlej sok z cytryny do smaku. lub jakikolwiek inny kwas spożywczy. Taki napój dobrze jest zwinąć w słoiki i spożyć natychmiast podczas gotowania, a następnie schłodzić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g