grzane wino bezalkoholowe na soku z granatów

Bezalkoholowa wersja popularnego napoju. Mega zdrowy napój pełen witamin, olejków eterycznych z owoców cytrusowych, goździków, anyżu gwiazdkowatego, wanilii i ziela angielskiego jest dość łatwy do przygotowania.
PluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 92 % 12 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej litr soku z granatów na patelnię. Nie dodajemy wody. Stawiamy to na mały ogień. Na elektrycznej powierzchni do gotowania zawsze gotuję w trybie 3 (z dziewięciu). Nie dodawaj cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój pomarańczę, cytrynę i limonkę w plasterki i zanurz trzy kawałki każdego cytrusa w rondlu z grzanym winem, dodaj ziele angielskie, goździki, laskę wanilii i anyż. Następnie wszystko to gaśnie na małym ogniu przez 50-60 minut. W żadnym wypadku nie wolno dopuścić do wrzenia soku lub wrzenia ("bulgotanie"). W takim przypadku cały napój zostanie nieodwracalnie zepsuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pachnące gorące grzane wino z granatu na cytrusach jest gotowe)

słowo "grzane wino" pochodzi od niemieckiego glühender Wein (w skrócie Glühwein) — "gorące wino". Tradycyjnie napój ten był podgrzewanym winem z dodatkiem przypraw, ale teraz istnieje wiele odmian — w tym bezalkoholowe, które są odpowiednie nawet dla dzieci.
ponieważ nie piję alkoholu od słowa "w ogóle", ale kiedyś lubiłem pachnące gorące grzane wina, zacząłem szukać przepisów na bezalkoholową wersję tego napoju i próbowałem różnych odmian różnych soków. Dla siebie najlepszym wyborem było grzane wino na soku z granatów. Napój uzyskuje się o bardzo bogatym smaku, słodkim, ze względu na przyprawy i cierpki cytrusowy.
prawie wszystkie przepisy dodają cynamon i goździki do grzanego wina, często anyż i cytrusy, czasem imbir i miód. Lepiej nie używać mielonych przypraw, ponieważ w tym przypadku napój okaże się mętny i trudno będzie go przefiltrować.
ten napój należy stosować ostrożnie u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi (ponieważ sok z granatów nie rozcieńcza się w nim wodą, a także cytrusami i przyprawami) oraz u osób uczulonych na składniki wskazane w kompozycji.
możesz pisać o zaletach każdego składnika przez bardzo długi czas i dużo, ale razem dają naprawdę przydatny, meganasycony napój.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Strąk wanilii - 287   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy