skład / składniki
metoda gotowania
pojawienie się przepisu "Pasta Carbonara" jest bezpośrednio związane ze starożytnym rzymskim Państwem.
Kuchnia starożytnego Rzymu zmieniała się i doskonaliła przez cały okres istnienia.
w XIV wieku, w okresie renesansu, Miasto Rzym (wł. Roma) uzyskała nie tylko status stolicy Cesarstwa Rzymskiego, ale także stała się gastronomicznym centrum starożytnych Włoch.
do Rzymu sprowadzano zwierzęta, ryby, zboża, przyprawy, oleje i przysmaki z całego imperium.
chociaż makaron Carbonara jest jednym z głównych symboli kuchni rzymskiej i jednym z najpopularniejszych przepisów na makaron na świecie, jest to stosunkowo nowe danie.
pierwsze udokumentowane wzmianki o recepturze "Spaghetti alla Carbonara" pojawiają się dopiero w latach 50. Na przykład książka włoskiego poety Mario dell ' Arco Lunga vita di Trilussa z 1951 r.oraz rzymskie powieści miłosne Alberto Moravia z 1954 r. wspominają o daniu "Spaghetti alla carbonara".
różnorodność żywności i dzielenie się tradycjami kulinarnymi z wieloma kulturami Morza Śródziemnego pomogły rozwinąć nowe i zmodernizować stare nawyki smakowe i przepisy, w tym przepisy na makaron.
w XIX wieku dania z makaronem stały się głównym atutem kuchni rzymskiej i znakiem rozpoznawczym włoskiego regionu Lacjum, którego stolicą jest Rzym.
najsłynniejsze rzymskie potrawy z makaronem to:
-amatrichana (włoski: amatrichana) l ' amatriciana lub matriciana);
- Alfredo;
- Cacho e Pepe (wł. cacio e pepe);
-gricha (Ital. gricia);
i oczywiście pasta carbonara =)
składniki carbonary są podobne do składników potraw takich jak Gricia i cacio e pepe. Makaron gricha jest taki sam jak Carbonara, ale bez jajek, a przepis cacio e pepe nie zawiera jajek i mięsa.
chociaż makaron Carbonara jest jednym z głównych symboli kuchni rzymskiej i jednym z najpopularniejszych przepisów na makaron na świecie, jest to stosunkowo nowe danie.
pierwsze udokumentowane wzmianki o recepturze "Spaghetti alla Carbonara" pojawiają się dopiero w latach 50. Na przykład książka włoskiego poety Mario dell ' Arco Lunga vita di Trilussa z 1951 r.oraz rzymskie powieści miłosne Alberto Moravia z 1954 r. wspominają o daniu "Spaghetti alla carbonara".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g