skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1.Składnik
Krok 2:
2. Obierz i pokrój dynię
Krok 3:
3. Trzy dynie na drobnej tarce
Krok 4:
4.Wyciskamy sok z dyni
Krok 5:
5.Dodaj wodę do soku
Krok 6:
6.Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia
Krok 7:
7. Hodujemy skrobię
Krok 8:
8. Dodaj skrobię do garnka
Krok 9:
9. Dodaj cukier
Krok 10:
10. Usuwamy jak tylko się zagotuje
Krok 11:
obierz dynię ze skórki i nasion i zetrzyj ją na drobnej tarce. Przepis kulinarny wskazuje wagę netto dyni-już startej. Dokładnie wyciśnij cały sok z puree z dyni, używając do tego mokrej gazy. Następnie wymieszaj sok z ilością wody wskazaną w przepisie, spuszczając z niego dwie łyżki stołowe. Potrzebujemy tych łyżek do rozcieńczenia skrobi. Lepiej zawsze brać skrobię kukurydzianą – jest bardziej przydatna, tym bardziej dla dzieci. Umieść sok z dyni z wodą w rondlu na kuchence i zagotuj. Natychmiast wlej rozcieńczoną skrobię i gotuj, ciągle mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Dodaj cukier. Jak tylko galaretka się zagotuje, natychmiast ją usuń i ostudź. Daj dziecku, pozwól mu pić dla zdrowia. Nawiasem mówiąc, galaretka dyniowa jest przydatna nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. A jego wesoły pomarańczowy kolor może rozweselić nawet w najbardziej pochmurny i niepogody dzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g