galaretka dyniowa dla dzieci ze skrobią

napój z pewnością przypadnie do gustu Twoim maluchom! Myślę, że korzyści z dyni od dawna nie są tajemnicą dla nikogo, więc teraz powiem Ci, jak ugotować wspaniałą galaretkę dla dzieci z tego zdrowego warzywa (galaretka to napój tradycyjnie rosyjskiej kuchni).
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
19 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1.Składnik

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Obierz i pokrój dynię

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Trzy dynie na drobnej tarce

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4.Wyciskamy sok z dyni

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5.Dodaj wodę do soku

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Hodujemy skrobię

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Dodaj skrobię do garnka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Dodaj cukier

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Usuwamy jak tylko się zagotuje

  11. Krok 11:

    Krok 11.

obierz dynię ze skórki i nasion i zetrzyj ją na drobnej tarce. Przepis kulinarny wskazuje wagę netto dyni-już startej. Dokładnie wyciśnij cały sok z puree z dyni, używając do tego mokrej gazy. Następnie wymieszaj sok z ilością wody wskazaną w przepisie, spuszczając z niego dwie łyżki stołowe. Potrzebujemy tych łyżek do rozcieńczenia skrobi. Lepiej zawsze brać skrobię kukurydzianą – jest bardziej przydatna, tym bardziej dla dzieci. Umieść sok z dyni z wodą w rondlu na kuchence i zagotuj. Natychmiast wlej rozcieńczoną skrobię i gotuj, ciągle mieszając, aby nie tworzyły się grudki. Dodaj cukier. Jak tylko galaretka się zagotuje, natychmiast ją usuń i ostudź. Daj dziecku, pozwól mu pić dla zdrowia. Nawiasem mówiąc, galaretka dyniowa jest przydatna nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. A jego wesoły pomarańczowy kolor może rozweselić nawet w najbardziej pochmurny i niepogody dzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy