skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wiem, że istnieje wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie czerwonego barszczu. Jak mawiała moja babcia :" każda gospodyni gotuje swój barszcz na swój sposób!». Powiedziała też: "nauczyła się gotować barszcz-możesz wyjść za mąż!"Cóż, to z pewnością w przenośni. Ogólnie chcę podzielić się przepisem na zrobienie czerwonego barszczu w mojej rodzinie. Zwykle gotuję barszcz w trzylitrowym rondlu-rodzina 4 osób-jemy dwa dni. Wlewam wodę do rondla, podpalam. Gdy woda się zagotuje, zanurzam w niej mięso, hałasuję i gotuję do miękkości. Po rozkoszowaniu się bulionem dodaję do niego buraki i gotuję z mięsem, aż bulion nabierze jasnożółtego koloru – ugotowane buraki nie zabarwią ziemniaków. Wszystkie warzywa są oczywiście obrane. Przetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce. Do gotowego bulionu dodaję ziemniaki, startą marchewkę i pieprz. Przyszły Barszcz zagotuje się po dodaniu ziemniaków, możesz zanurzyć w nim posiekaną kapustę. Równolegle przygotowuję sos pomidorowy na sąsiednim komforcie: na rozgrzanym oleju roślinnym podsmażam cebulę i dodaję do niej starte pomidory (zimą używam soku pomidorowego). Sos pomidorowy i posiekane warzywa dodaję, gdy ziemniaki i kapusta są gotowe. Sol barszcz na samym końcu jego przygotowania. Pamiętaj, aby dodać seler do barszczu-aromat jest po prostu pyszny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g