barszcz z burakami, papryką, kapustą i selerem

Rosyjski pachnący barszcz i smak nie jest gorszy od ukraińskiego, spróbuj!
IlonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 50 % 8 g
86 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

wiem, że istnieje wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie czerwonego barszczu. Jak mawiała moja babcia :" każda gospodyni gotuje swój barszcz na swój sposób!». Powiedziała też: "nauczyła się gotować barszcz-możesz wyjść za mąż!"Cóż, to z pewnością w przenośni. Ogólnie chcę podzielić się przepisem na zrobienie czerwonego barszczu w mojej rodzinie. Zwykle gotuję barszcz w trzylitrowym rondlu-rodzina 4 osób-jemy dwa dni. Wlewam wodę do rondla, podpalam. Gdy woda się zagotuje, zanurzam w niej mięso, hałasuję i gotuję do miękkości. Po rozkoszowaniu się bulionem dodaję do niego buraki i gotuję z mięsem, aż bulion nabierze jasnożółtego koloru – ugotowane buraki nie zabarwią ziemniaków. Wszystkie warzywa są oczywiście obrane. Przetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce. Do gotowego bulionu dodaję ziemniaki, startą marchewkę i pieprz. Przyszły Barszcz zagotuje się po dodaniu ziemniaków, możesz zanurzyć w nim posiekaną kapustę. Równolegle przygotowuję sos pomidorowy na sąsiednim komforcie: na rozgrzanym oleju roślinnym podsmażam cebulę i dodaję do niej starte pomidory (zimą używam soku pomidorowego). Sos pomidorowy i posiekane warzywa dodaję, gdy ziemniaki i kapusta są gotowe. Sol barszcz na samym końcu jego przygotowania. Pamiętaj, aby dodać seler do barszczu-aromat jest po prostu pyszny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy