Zupa ziemniaczana z szynką, miękkim serem na bulionie z kurczaka

Szybki i łatwy przepis na zupę ziemniaczaną z szynką. Najsmaczniejsza kremowa zupa ziemniaczana z szynką. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmie ci dużo czasu. Podczas serwowania możesz posypać startym serem i ziołami.
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 40 % 8 g
102 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

pokrój ziemniaki, cebulę i szynkę w kostkę.
w rondlu rozgrzej olej roślinny i usmaż szynkę na średnim ogniu.
połóż szynkę na talerzu i odstaw (będziemy jej potrzebować na końcu)
rozpuść masło w rondlu.
podsmaż cebulę na złoty kolor.
dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.
wlać bulion z kurczaka i mleko.
dodaj ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 15-25 minut (w zależności od tego, jak szybko ziemniaki się gotują).
włóż smażoną szynkę do garnka.
sól, pieprz do smaku
dodaj śmietanę i ser, dobrze wymieszaj

ziemniaki to skrobiowe warzywo z rodziny psiankowatych. W pożywieniu spożywa się podziemną część rośliny, która nazywa się bulwą. Ziemniaki to czwarta najpopularniejsza uprawa żywności na świecie. Swoją sławą ustępuje tylko ryżowi, pszenicy i kukurydzy.
obecnie znanych jest kilkaset odmian ziemniaków. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem, zapachem i zawartością skrobi. W miarę dojrzewania rozróżnia się Młode i stare ziemniaki. Skórka większości dojrzałych owoców jest brązowa, żółta lub czerwonawa i może być gładka lub szorstka. Tymczasem istnieją bardziej niezwykli przedstawiciele gatunku - z fioletową skórką, a niektórzy mają ten sam nasycony fioletowy miąższ. Dziś to niegdyś smutne warzywo jest jednym z najczęściej spożywanych na świecie. W celach komercyjnych jest uprawiany w Rosji, Polsce, Indiach, Chinach, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach.
wybierając ziemniaki, ważne jest, aby wziąć pod uwagę, do jakich celów powinno służyć warzywo. Odmiany o wysokiej skrobi (Elizabeth, Blue Eyes, Adretta, Lorch) są uważane za idealne do tłuczonych ziemniaków. Takie bulwy są szybko gotowane i łatwo gotowane, zamieniając się w delikatne puree. W przypadku zup ważne jest, aby wybrać ziemniaki z odmian z niewielką ilością skrobi. Z reguły do takich celów nadają się Red Scarlett, Luck, Leader, Nikulinsky. Nie gotują się ani nie psują wyglądu i smaku zupy. Planujesz gotować smażone ziemniaki, a następnie skupiasz się na odmianach, w których skrobia się nie rozpada, dzięki czemu gotowe ziemniaki zachowują swój kształt. Do smażenia idealnie nadają się ziemniaki z odmian Hope, Felox, Gingerbread Man, Leader.
istnieje również klasyfikacja, zgodnie z którą wszystkie odmiany warzyw są podzielone na 4 klasy:
grupa a-nie gotuje się, minimum skrobi;
grupa B-słabo gotuje się, Nadaje się do robienia chipsów;
Grupa C-jest silnie gotowana, nadaje się do robienia frytek; Grupa D – bardzo szybko gotuje się, jest dobra do tłuczonych ziemniaków.
również koneserzy ziemniaków rozróżniają odmiany według koloru skórki: białe: Bela Rosa, Minevra, Tiras; zawierają dużo witaminy C i skrobi, szybko się gotują; czerwone: Sheri, Red Tamb, Rose Finn Apple, Kamensky; są bogate w przeciwutleniacze, nie gotują się, nadają się do długotrwałego przechowywania; żółte: Symfonia, Vineta, Rosalind; warzywa są bogate w karoten, o słodkawym smaku, słabo gotowane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy