skład / składniki
metoda gotowania
pokrój ziemniaki, cebulę i szynkę w kostkę.
w rondlu rozgrzej olej roślinny i usmaż szynkę na średnim ogniu.
połóż szynkę na talerzu i odstaw (będziemy jej potrzebować na końcu)
rozpuść masło w rondlu.
podsmaż cebulę na złoty kolor.
dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.
wlać bulion z kurczaka i mleko.
dodaj ziemniaki i gotuj na średnim ogniu przez około 15-25 minut (w zależności od tego, jak szybko ziemniaki się gotują).
włóż smażoną szynkę do garnka.
sól, pieprz do smaku
dodaj śmietanę i ser, dobrze wymieszaj
ziemniaki to skrobiowe warzywo z rodziny psiankowatych. W pożywieniu spożywa się podziemną część rośliny, która nazywa się bulwą. Ziemniaki to czwarta najpopularniejsza uprawa żywności na świecie. Swoją sławą ustępuje tylko ryżowi, pszenicy i kukurydzy.
obecnie znanych jest kilkaset odmian ziemniaków. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem, zapachem i zawartością skrobi. W miarę dojrzewania rozróżnia się Młode i stare ziemniaki. Skórka większości dojrzałych owoców jest brązowa, żółta lub czerwonawa i może być gładka lub szorstka. Tymczasem istnieją bardziej niezwykli przedstawiciele gatunku - z fioletową skórką, a niektórzy mają ten sam nasycony fioletowy miąższ. Dziś to niegdyś smutne warzywo jest jednym z najczęściej spożywanych na świecie. W celach komercyjnych jest uprawiany w Rosji, Polsce, Indiach, Chinach, Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach.
wybierając ziemniaki, ważne jest, aby wziąć pod uwagę, do jakich celów powinno służyć warzywo. Odmiany o wysokiej skrobi (Elizabeth, Blue Eyes, Adretta, Lorch) są uważane za idealne do tłuczonych ziemniaków. Takie bulwy są szybko gotowane i łatwo gotowane, zamieniając się w delikatne puree. W przypadku zup ważne jest, aby wybrać ziemniaki z odmian z niewielką ilością skrobi. Z reguły do takich celów nadają się Red Scarlett, Luck, Leader, Nikulinsky. Nie gotują się ani nie psują wyglądu i smaku zupy. Planujesz gotować smażone ziemniaki, a następnie skupiasz się na odmianach, w których skrobia się nie rozpada, dzięki czemu gotowe ziemniaki zachowują swój kształt. Do smażenia idealnie nadają się ziemniaki z odmian Hope, Felox, Gingerbread Man, Leader.
istnieje również klasyfikacja, zgodnie z którą wszystkie odmiany warzyw są podzielone na 4 klasy:
grupa a-nie gotuje się, minimum skrobi;
grupa B-słabo gotuje się, Nadaje się do robienia chipsów;
Grupa C-jest silnie gotowana, nadaje się do robienia frytek; Grupa D – bardzo szybko gotuje się, jest dobra do tłuczonych ziemniaków.
również koneserzy ziemniaków rozróżniają odmiany według koloru skórki: białe: Bela Rosa, Minevra, Tiras; zawierają dużo witaminy C i skrobi, szybko się gotują; czerwone: Sheri, Red Tamb, Rose Finn Apple, Kamensky; są bogate w przeciwutleniacze, nie gotują się, nadają się do długotrwałego przechowywania; żółte: Symfonia, Vineta, Rosalind; warzywa są bogate w karoten, o słodkawym smaku, słabo gotowane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g