skład / składniki
metoda gotowania
1. Filet z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odstawiamy do ostygnięcia i rozkładamy na włókna.
2. Moje ogórki, pokrojone w paski.
3. W osobnym pojemniku przygotuj sos: połącz sos sojowy z oliwą z oliwek, wlej ocet, dodaj cukier, dodaj drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, wymieszaj. Myjemy pietruszkę i siekamy tak drobno, jak to możliwe, wkładamy do dressingu.
4. W salaterce łączymy włókna kurczaka z ogórkami, napełniamy dressingiem i wysyłamy do lodówki na 60 minut.
5. W międzyczasie rozbij jajko do małego pojemnika, dodaj szczyptę soli i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ubij masę trzepaczką i wlej na rozgrzaną patelnię nasmarowaną oliwą z oliwek. Piec cienki naleśnik po obu stronach (zajmie to około 2 minut). Gdy naleśnik ostygnie, pokrój go w cienkie paski.
6. Wlej nasiona sezamu na małą patelnię i smaż bez dodawania oleju przez około 1-2 minuty, ciągle mieszając.
7. Umyj wcześniej liście sałaty, wysusz je. Rozłóż na płaskich talerzach na arkuszu, na którym kładziemy sałatkę, dekorując ją paskami naleśnika jajecznego i sezamem.
piękno! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g