skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki myjemy, obieramy, a następnie gotujemy na kuchence.
2. Woda się zagotowała-dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości. Ogień musi zostać zmniejszony.
3. Ziemniaki są gotowe-spuść bulion. Pozostaw ziemniaki na chwilę, dosłownie 3-4 minuty.
4. Włóż masło do ziemniaków, ugniataj ziemniaki w tłuczone ziemniaki. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub miksera, ale bardziej lubię tłuczek. Ale technika pomoże uzyskać bardziej delikatne i jednorodne tłuczone ziemniaki.
5. Wlej część mleka, zmiażdż dalej. Mleko należy wlewać stopniowo.
6. Kiedy tłuczone ziemniaki prawie osiągną pożądaną konsystencję, rozbijamy w nich jajko. Dokładnie wymieszaj mikserem lub blenderem, ubij.
tłuczone ziemniaki są gotowe i można je podawać jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, rybnych lub warzywnych.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g