tłuczone ziemniaki na mleku z jajkami i masłem

Przygotuj delikatne i przewiewne puree z tego przepisu! To jest pyszne! Po wypróbowaniu raz, teraz zawsze gotuję dokładnie tę wersję puree-z mlekiem i jajkiem. Oczywiście lepiej jest wziąć mleko i jajka domowe, ale z braku takich można je kupić w sklepie. W każdym razie puree okaże się bardzo smaczne, przewiewne, o delikatnej konsystencji. Rodzina doceni!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 65 % 15 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Ziemniaki myjemy, obieramy, a następnie gotujemy na kuchence.

2. Woda się zagotowała-dodaj sól do smaku i gotuj do miękkości. Ogień musi zostać zmniejszony.

3. Ziemniaki są gotowe-spuść bulion. Pozostaw ziemniaki na chwilę, dosłownie 3-4 minuty.

4. Włóż masło do ziemniaków, ugniataj ziemniaki w tłuczone ziemniaki. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub miksera, ale bardziej lubię tłuczek. Ale technika pomoże uzyskać bardziej delikatne i jednorodne tłuczone ziemniaki.

5. Wlej część mleka, zmiażdż dalej. Mleko należy wlewać stopniowo.

6. Kiedy tłuczone ziemniaki prawie osiągną pożądaną konsystencję, rozbijamy w nich jajko. Dokładnie wymieszaj mikserem lub blenderem, ubij.

tłuczone ziemniaki są gotowe i można je podawać jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, rybnych lub warzywnych.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy