Schulum wołowe z selerem

pyszna i apetyczna bogata zupa w stylu kaukaskim. Shulum to danie kaukaskie, które jest gęstą i bogatą pikantną zupą. Niepowtarzalny smak! Shulum jest obfity, idealny na lunch. Jeszcze lepiej - na spotkania z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Spróbuj!
AnnageAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 44 % 4 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

wołowinę myjemy, kroimy na kawałki (tak, aby zmieściły się w łyżce), wysyłamy na patelnię. Napełnij wodą, Wyślij do dużego ognia, aż się zagotuje, a następnie zmniejsz ogrzewanie. Usuń piankę łyżką cedzakową. Dodaj całą (nieobraną) cebulę, seler i kolendrę, ziarna pieprzu, przykryj pokrywką i gotuj przez około 2 godziny.

odcedź gotowy bulion, połóż mięso na talerzu, reszta nie będzie już dla nas przydatna. Odcedzony bulion wysyłamy do ognia i ponownie gotujemy.

obierz ziemniaki, pokrój na duże kawałki. Wysyłamy mięso i ziemniaki do gotującego się bulionu, gotujemy przez 20 minut.

obierz marchewki i drugą cebulę, pokrój: marchewki na duże kawałki , a cebulę na kostki. Wysyłamy do bulionu, solimy. Gotuj przez 5 minut.

paprykę obieramy z nasion, myjemy i kroimy w kostkę. Wysyłamy również do bulionu.

dodaj liść laurowy, posiekany czosnek i świeże zioła do prawie gotowego shulum.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy