Pizza z sosem na bazie mleka i parmezanu

Pizza Instant z domowym sosem! Nie musisz długo bawić się ciastem do pizzy. Nowoczesne supermarkety mają w sprzedaży specjalne bazy do pizzy, na które pozostaje tylko nałożyć SOS, nadzienie, piec przez 8 minut i voila! Gorąca pizza jest gotowa!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 19 % 6 g
201 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wyjmij podstawę pizzy z zamrażarki. Powinien rozmrozić się w temperaturze pokojowej. Zwykle zajmuje to 10-15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Włóż masło do kadzi z nieprzywierającą powłoką, rozpuść je na małym ogniu, olej nie powinien się gotować. Dodaj zioła i posiekany czosnek. Zioła prowansalskie, które kupiłem, dały taki zielonkawy odcień. Być może sos nie zmieni koloru. Wszystko zależy od jakości ziół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej 1 łyżkę mąki bez zjeżdżalni przez sito i szybko wymieszaj. Przesiując mąkę przez sito, unikamy tworzenia się grudek mąki w naszym sosie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powoli wlewaj zimne mleko cienkim strumieniem do powstałej mąki tostowej i natychmiast ugniataj. Wszystkie te manipulacje pomogą uniknąć tworzenia się grudek. Gotuj sos na średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje. Pamiętaj, że po ostygnięciu sosu zgęstnieje jeszcze trochę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do zagęszczonego sosu wsyp startego parmezanu, dopraw czarnym pieprzem, solą i gałką muszkatołową, wymieszaj i zdejmij sos z ognia. Radzę kupić parmezan od razu starty, ponieważ w domu bardzo drobno zetrzeć ser.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sos powinien trochę ostygnąć. W tym czasie przygotuj nadzienie do pizzy. Pokrój plasterek roztopionego sera i szynkę w trójkąty, pieczarki w talerze i czerwoną cebulę w pióra. Ponieważ średnica mojej pizzy wynosi odpowiednio 22,5 cm, a produkty pokroiłem na małe kawałki. Na podstawie bazy do pizzy pokrój wszystkie produkty proporcjonalnie do niej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na powierzchnię rozmrożonej podstawy pizzy ułóż 2 łyżki sosu i rozprowadź równomiernie, prawie sięgając do krawędzi podstawy. Przenieś pozostały sos do szklanego słoika i przechowuj w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na sos ułożyć wszystkie pokrojone potrawy (plastry szynki, sera, pieczarek i piór czerwonej cebuli), w chaotyczny sposób ułożyć trochę majonezu. Piec pizzę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 8-10 minut. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy