skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz ugotować wieprzowinę:
- umyj mięso, usuń nadmiar tłuszczu i wszystkie filmy;
- pokrój mięso na kawałki około 3-4 cm, włóż do rondla;
- dodaj ziele angielskie, liście laurowe, goździki, sól;
- obierz 1 cebulę i 1 ząbek czosnku, opłucz, włóż do mięsa (bez krojenia);
- napełnij mięso wodą i gotuj przez 45 minut (natychmiast na dużym ogniu, a gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum), nie zapomnij usunąć piany;
- 15 minut przed gotowaniem dodaj sól i czarny pieprz do bulionu.
pozostałą cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju roślinnym do miękkości i lekko złotego koloru.
przełóż mięso i smażoną cebulę przez maszynkę do mięsa, ustawiając średniej wielkości ruszt. Do powstałego mięsa mielonego wlej trochę (50 ml) bulionu, w którym gotowano mięso, wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest suche, dodaj trochę więcej bulionu.
dopraw mieloną gałkę muszkatołową (Opcjonalnie) i zmielony czarny pieprz.
teraz przygotuj naleśniki i poczęstuj rodzinę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g