nadzienie mięsne naleśnik wieprzowy

soczyste nadzienie mięsne do naleśników-nigdy nie smakuje lepiej! Naleśniki są często w naszym domu - ze słodkim nadzieniem i słonym. Mój mąż bardzo lubi naleśniki z mięsem mielonym, którego przepis dzielę się z wami. To nadzienie gotuję częściej niż naleśniki, ponieważ używam go zarówno do ciast, jak i do ciast z galaretką. Pamiętaj, aby ugotować-okazuje się bardzo smaczne!
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 56 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
230 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

najpierw musisz ugotować wieprzowinę:
- umyj mięso, usuń nadmiar tłuszczu i wszystkie filmy;
- pokrój mięso na kawałki około 3-4 cm, włóż do rondla;
- dodaj ziele angielskie, liście laurowe, goździki, sól;
- obierz 1 cebulę i 1 ząbek czosnku, opłucz, włóż do mięsa (bez krojenia);
- napełnij mięso wodą i gotuj przez 45 minut (natychmiast na dużym ogniu, a gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum), nie zapomnij usunąć piany;
- 15 minut przed gotowaniem dodaj sól i czarny pieprz do bulionu.

pozostałą cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju roślinnym do miękkości i lekko złotego koloru.

przełóż mięso i smażoną cebulę przez maszynkę do mięsa, ustawiając średniej wielkości ruszt. Do powstałego mięsa mielonego wlej trochę (50 ml) bulionu, w którym gotowano mięso, wymieszaj. Jeśli mięso mielone jest suche, dodaj trochę więcej bulionu.

dopraw mieloną gałkę muszkatołową (Opcjonalnie) i zmielony czarny pieprz.

teraz przygotuj naleśniki i poczęstuj rodzinę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy