dżem śliwkowy w pięć minut

miłośnicy dżemu śliwkowego są dedykowani! Nie ma nic smaczniejszego niż filiżanka herbaty z aromatycznym dżemem śliwkowym. Każda gospodyni ma swój sprawdzony przez lata przepis na robienie dżemu ze śliwek. Kobiety, nie użalając się nad sobą, wyczarowują owoce przez kilka godzin, aby zadowolić swoją rodzinę smakołykiem. Wynik jest oczywiście tego wart, ale można pójść prostszą drogą. Przedstawiam wam pięciominutowy dżem śliwkowy.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
161 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 12 h 5 min

najpierw spłucz śliwkę pod bieżącą wodą, usuń liście i szypułki. Za pomocą ostrego noża oddziel pestki od miąższu, przecinając śliwkę na dwie połówki. Nawiasem mówiąc, nasiona są dobrze oddzielone od miąższu dojrzałych, a nawet dojrzałych owoców, ale będą bardziej dżemem niż dżemem. Następnie przykryj śliwki cukrem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. W tym czasie wydzielają sok i stają się twardsze.

umieść naczynia z masą na dużym ogniu i doprowadzając do wrzenia, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij śliwki z ognia i lekko ostudź. Następnie włóż masę z powrotem do ognia, ale nie musisz już gotować, wystarczy doprowadzić ją do wrzenia. Gotowy dżem wlewa się jeszcze na gorąco do wysterylizowanych słoików i zwija pokrywkami. Lepiej przechowywać go w lodówce lub piwnicy, gdzie nie będzie wystawiony na działanie światła i ciepła.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy