skład / składniki
metoda gotowania
najpierw spłucz śliwkę pod bieżącą wodą, usuń liście i szypułki. Za pomocą ostrego noża oddziel pestki od miąższu, przecinając śliwkę na dwie połówki. Nawiasem mówiąc, nasiona są dobrze oddzielone od miąższu dojrzałych, a nawet dojrzałych owoców, ale będą bardziej dżemem niż dżemem. Następnie przykryj śliwki cukrem i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. W tym czasie wydzielają sok i stają się twardsze.
umieść naczynia z masą na dużym ogniu i doprowadzając do wrzenia, gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij śliwki z ognia i lekko ostudź. Następnie włóż masę z powrotem do ognia, ale nie musisz już gotować, wystarczy doprowadzić ją do wrzenia. Gotowy dżem wlewa się jeszcze na gorąco do wysterylizowanych słoików i zwija pokrywkami. Lepiej przechowywać go w lodówce lub piwnicy, gdzie nie będzie wystawiony na działanie światła i ciepła.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g