lukier na czekoladzie z masłem

bardzo prosty przepis na ciemny lukier opanuje nawet początkujący! Istnieją takie kulinarne przepisy na pieczenie, w których na koniec ciasto polewa się polewą czekoladową. Zawsze miałem problem z zrobieniem tego samego lukru. Ale moja teściowa nauczyła mnie kiedyś, jak ją właściwie ugotować i od tego czasu moje problemy zniknęły. Z łatwością sobie z nią radzę. A teraz chciałbym podzielić się z wami sposobem na zrobienie polewy czekoladowej.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 23 % 18 g
węglowodany 72 % 56 g
383 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy od wlania cukru pudru do małego rondla i wlania mleka. Teraz na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, aż cukier granulowany całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz pomiń tabliczkę czekolady i masło w powstałej mieszaninie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy czekolada się rozpuści, wlej skrobię i kakao do masy, mieszaj, aż grudki się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trochę schłodź masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej lukier na gotowy produkt cukierniczy i wyrównaj nożem lub łyżką. Lepiej nie wylewać naszego lukru czekoladowego na krem lub masło, dobrze, jeśli rozprowadzamy lukier na dżemie. Miłego apetytu dla Ciebie i Twoich gości!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy