jajka faszerowane cebulą grzybami

przekąska na świątecznym stole i nie tylko! Jajka nadziewane grzybami podawane są jako zimna przekąska, danie to doskonale uzupełni świąteczny stół i urozmaici rodzinne menu w dni powszednie. Do gotowania można używać nie tylko pieczarek, ale także innych grzybów, należy zauważyć, że grzyby leśne należy najpierw ugotować, dopiero potem posiekać i usmażyć.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 8 % 2 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, obieramy, ostrożnie kroimy na pół, usuwamy żółtko.

2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Umyj pieczarki, zetrzyj na tarce (możesz zmielić w blenderze).

3. Smaż pieczarki z cebulą na oleju słonecznikowym przez 5-7 minut, sól i pieprz do smaku.

4. Ugniatamy żółtka widelcem, dodajemy do nich smażone grzyby z cebulą, mieszamy.

5. Wypełnij połówki białka mięsem mielonym, pięknie podawaj na talerzu.

serwujemy na stole dekorując do woli, na przykład zielenią.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy