Sałatka z orzechami przepiórczymi

zdrowa i pyszna sałatka z orzechami włoskimi. Tę sałatkę można przygotować zarówno z serem topionym, jak i serami twardymi. Jeśli dodasz drobno posiekany czosnek do kompozycji, sałatka nabierze nowego smaku i aromatu. Smak sera doskonale komponuje się ze świeżym ogórkiem, a orzechy włoskie są bogate w zdrowe witaminy i pierwiastki śladowe.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 67 % 18 g
węglowodany 7 % 2 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania sałatki. Ugotuj jaja z kurczaka i przepiórki, umyj ogórek i pietruszkę, oczyść orzechy ze skorupy i przegród.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tarcie jaj kurzych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozetrzyj topiony ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proponuję udekorować sałatkę różami ogórka. Aby to zrobić, odetnij 2 cienkie płytki z ogórka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pozostały ogórek w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel orzechy włoskie za pomocą blendera, moździerza lub wałka do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj jajka przepiórcze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj razem jaja kurze, ogórek, ser topiony, orzechy włoskie, sól i majonez. Rozłóż sałatkę na talerzu i udekoruj gałązkami pietruszki, plasterkami ogórka, zwiniętymi spiralami i jajami przepiórczymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy