Sałatka z orzechami przepiórczymi
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania sałatki. Ugotuj jaja z kurczaka i przepiórki, umyj ogórek i pietruszkę, oczyść orzechy ze skorupy i przegród.
Krok 2:
Tarcie jaj kurzych.
Krok 3:
Rozetrzyj topiony ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Proponuję udekorować sałatkę różami ogórka. Aby to zrobić, odetnij 2 cienkie płytki z ogórka.
Krok 5:
Pokrój pozostały ogórek w paski.
Krok 6:
Zmiel orzechy włoskie za pomocą blendera, moździerza lub wałka do ciasta.
Krok 7:
Drobno posiekaj jajka przepiórcze.
Krok 8:
Wymieszaj razem jaja kurze, ogórek, ser topiony, orzechy włoskie, sól i majonez. Rozłóż sałatkę na talerzu i udekoruj gałązkami pietruszki, plasterkami ogórka, zwiniętymi spiralami i jajami przepiórczymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g