skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowujemy produkty. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę lub kostki. Drobno posiekaj cebulę. Trzy marchewki na tarce, najlepiej na dużej. Bierzemy mięso mielone, wkładamy do filiżanki i dodajemy do niego bułkę tartą, pieprz, sól, wszystko mieszamy. Teraz tworzymy klopsiki z mięsa mielonego.
zagotuj wodę w garnku. Gdy się zagotuje, dodaj do niego ziemniaki, cebulę, marchewkę, sól, pieprz i zagotuj.
gdy woda się zagotuje, ostrożnie opuść klopsiki, aby rozpryski gorącej wody nie leciały, możesz użyć łyżki. Gotuj przez 15-20 minut. Gdy wszystko jest prawie gotowe, przez 5 minut, dodaj liść laurowy.
smaki są różne, ktoś może dodać tutaj ryż lub makaron, tylko trochę. A w mielonym mięsie możesz zrobić więcej cebuli startej na tarce i drobno posiekanych jajek na twardo.
możesz włożyć śmietanę i zioła do gotowej zupy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g