zupa z cebulą ziemniaki marchewka grzybowa z ryżem

aromatyczna bogata zupa grzybowa z bulgurem! Dzisiaj zrobię zupę grzybową z boczniaków, niewielkiej ilości grzybów, które pozostały w lodówce po wczorajszym Pilawie achar (z orkiszu). Ogólnie rzecz biorąc, w moim życiu przestrzegam Zasady znanej kreskówki: "używaj wszystkiego, co jest pod ręką i nie szukaj innego dla siebie". A pod ręką mam, czyli w lodówce, grzyby, w szczególności boczniaki, małe cebule, marchewki , szklankę mleka, kilka ziemniaków , trochę zieleni. A do zupy potrzebuję trochę ryżu, kuskusu (blgur), ale możesz się bez niego obejść, wtedy musisz wziąć więcej ryżu, łyżkę mąki, sól, pieprz, olej roślinny.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
39 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę, marchewkę, ziemniaki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój grzyby

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj umyty ryż i kuskus (bulgur)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć mąkę i sól niewielką ilością wody

więc w garnku zaczynam dusić w małej ilości wody drobno posiekaną cebulę, marchewkę i ziemniaki (można też smażyć, ja osobiście lubię duszone)
dodaj pokrojone grzyby do lekko przyprawionych warzyw, wymieszaj, wlej gorące mleko, zagotuj, wlej całą porcję gorącej wody na warzywa, dodaj ryż i kuskus.
W osobnej misce rozcieńczyć mąkę i sól niewielką ilością wody, dodać do wrzącej zupy, a na koniec wlać olej roślinny i czarny pieprz. Gotuję zupę do miękkości.
do gotowej gorącej zupy dodaję zioła (mam kolendrę).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy