skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić kandyzowane jabłka, musimy wziąć świeże jabłka, obrać je i pokroić w plasterki tak, jak lubisz najbardziej.
następnie przejdź do blanszowanych jabłek. Najpierw wkładamy jabłka do wrzącej wody na 10 minut, a następnie bardzo gwałtownie zanurzamy w zimnej wodzie.
przygotowujemy syrop z wody, w której blanszowano nasze jabłka. Aby to zrobić, dodaj tam cukier.
niech cukier rozpuści się w gorącej wodzie. Wlej jabłka tym syropem i zapomnij o nich na kilka godzin.
Po około 4 godzinach podpalamy patelnię z jabłkami i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.
zdejmij patelnię z ognia i pozostaw na 8 godzin. Ponownie gotuj przez chwilę (6-7 minut) i ponownie pozostaw na 5 godzin. Powtarzamy procedurę kilka razy, aż jabłka staną się przezroczyste.
będziesz musiał majstrować przy tym procesie, ale uwierz mi, wynik jest tego wart. Alternatywnie możesz skrócić czas chłodzenia do 3 godzin.
następnie rozłóż plastry na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika do wyschnięcia. Trzymaj nasze kandyzowane owoce w piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 150 stopni przy otwartych drzwiach.
w razie potrzeby, po pierwszych 10 minutach suszenia, posyp kandyzowane jabłka cukrem, a następnie ponownie włóż do piekarnika.
teraz to wszystko! Kandyzowane jabłka są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g