kapuśniak z kiszonki wieprzowej

pyszna i zdrowa kapuśniak jest dobry na łatwy lunch!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.



  swój niepowtarzalny smak wnosi do pierwszego dania (kapuśniak z kiszonej kapusty lub barszcz z kiszoną kapustą) kapusta kwaśna. Właściwie bez niej nie byłoby tradycyjnej kuchni rosyjskiej. A kulinarny przepis na kapuśniak z takiej kapusty jest podstawą tej kuchni. Dlatego każda szanująca się gospodyni powinna być w stanie ugotować kapuśniak z kwaśnej kapusty. Po spróbowaniu takiej zupy będziesz chciał ją jeść raz za razem.

 przepis na kiszoną kapustę zostanie przygotowany w następującej kolejności: jak zawsze zaczynamy od dokładnego umycia mięsa. Cały kawałek surowej wieprzowiny kroimy na małe kawałki, zanurzamy w garnku z wodą i gotujemy do połowy. Dobrze wyciśniętą kwaśną kapustę wysyłamy do mięsa i gotujemy przez około godzinę na małym ogniu. Dwadzieścia minut przed końcem tego okresu włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki do rondla. Trzy marchewki na grubej tarce i drobno posiekaj cebulę.

w oleju roślinnym usmaż cebulę z marchewką, dodaj koncentrat pomidorowy do zupy z kiszonej kapusty i gotuj na wolnym ogniu przez około pięć minut. Całą pachnącą gorącą masę rozprowadzamy na patelni, wlewamy sól i pieprz, wkładamy liść laurowy. Pozwól szczurom potować się w ogniu przez około pięć do sześciu minut. Posiekane warzywa dodajemy do każdego talerza, jedzenie z nim nabierze świeżości i witamin potrzebnych organizmowi. Kapuśniak z kiszonej kapusty przepis jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy