zupa z okonia rzecznego z ziemniakami

zasada gotowania zupy rybnej – im świeższa ryba, tym smaczniejsza!!! Latem z całą rodziną zbieramy się nad brzegiem rzeki. Zadaniem męża jest złapanie ryby, moim jest ugotowanie ucha. Natura, świeże powietrze, żywe ryby – wszystko to sprawia, że ucho jest jeszcze smaczniejsze! Niestety teraz jest zima za oknem i powiem ci przepis na" zimową " zupę. Podczas gotowania w domu istnieje szereg zasad. Po pierwsze, ucho należy gotować w nieutlenionych naczyniach (emaliowanych lub glinianych). Po drugie, nie można go doprawić rozgotowaną cebulą, zbożami, mąką, olejem. Po Trzecie, Ucho jest smaczniejsze, jeśli jest gotowane bez pokrywki na umiarkowanym lub małym ogniu.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 33 % 7 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Małe ryby nieobrane łuskami lepiej gotować w rondlu w durszlaku lub owinąć kilkoma warstwami gazy. Dodaj sól do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 20 minut, usuwając pianę. Kiedy ryba jest ugotowana, durszlak z małymi rybami można usunąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W bulionie rybnym włóż pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu. Więc gotuj przez kolejne średnio 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj ubite jajka do rondla i gotuj przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj drobno posiekany koperek. Ucho gotowe! Wlej zupę do talerzy i podawaj. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy