letnia zupa szczawiowa z klopsikami i jajkiem

ulubiony przez wielu witaminowy i pożywny domowy posiłek! Udany przepis na wspaniałą letnią zupę z cukinią, szczawiem i klopsikami, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 33 % 3 g
48 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszną zupę szczawiową z klopsikami mięsnymi, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj i drobno posiekaj jedną główkę cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posiekaną cebulę do miski z pół kilograma gotowanej mielonej wieprzowiny z wołowiną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól do mięsa mielonego do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj również mieszankę czarnej i czerwonej papryki do mięsa mielonego do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj i ubij mięso mielone w misce, a następnie uformuj z niego klopsiki o wymaganej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj uformowane piętnaście klopsików w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż klopsiki na odpowiednim talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść garnek z wodą na kuchence i zagotuj, a następnie włóż do niego klopsiki i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po przykryciu garnka pokrywką gotuj klopsiki, aż będą całkowicie ugotowane.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój jedną marchewkę kręconym nożem na małe piękne kawałki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po dziesięciu minutach gotowania klopsików włóż posiekaną marchewkę do rondla i ponownie przykryj patelnię pokrywką, kontynuuj proces gotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój kręcony nóż na dowolne i małe piękne kawałki trzysta gramów młodej cukinii.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po dziesięciu minutach gotowania klopsików z marchewką włóż posiekaną cukinię do rondla i gotuj przez kolejne dziesięć minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kroimy dość grubo dwieście gramów umytego świeżego szczawiu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj szczaw do wspólnej patelni i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez kolejne dwie minuty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Drobno posiekaj koperek do smaku i dwa ząbki czosnku.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozbij jedno jajko kurze do małej miski i wymieszaj.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj lekko ubite jajko do garnka z zupą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj sól do rondla do smaku, mieszankę czarnej i czerwonej papryki, liść laurowy i mieszając wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką, a następnie pozwól zupie zaparzyć.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowaną zupę wlewa się do talerzy, a następnie dodaje do smaku posiekany koperek i czosnek.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zupa szczawiowa z klopsikami i jajkiem. Cóż, bardzo prosty przepis na obiad z mielonymi klopsikami i cukinią! Aromatyczny, bogaty, pikantny i satysfakcjonujący obiad w pośpiechu – zupa szczawiowa! Każdy obiad powinien zaczynać się od gorącego pierwszego dania! Zupa szczawiowa z klopsikami to zdrowy, witaminowy i pożywny domowy posiłek uwielbiany przez wielu. Takie pierwsze dania są niezbędne w zdrowym i pełnowartościowym odżywianiu, zalecane przez dietetyków. Zupa witaminowa ze szczawiem szybko przywraca siłę, energetyzuje i zapewnia doskonałe samopoczucie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy