skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pyszną zupę szczawiową z klopsikami mięsnymi, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:

Posiekaj i drobno posiekaj jedną główkę cebuli.
Krok 3:

Włóż posiekaną cebulę do miski z pół kilograma gotowanej mielonej wieprzowiny z wołowiną.
Krok 4:

Dodaj sól do mięsa mielonego do smaku.
Krok 5:

Dodaj również mieszankę czarnej i czerwonej papryki do mięsa mielonego do smaku.
Krok 6:

Dokładnie wymieszaj i ubij mięso mielone w misce, a następnie uformuj z niego klopsiki o wymaganej wielkości.
Krok 7:

Rozwałkuj uformowane piętnaście klopsików w mące.
Krok 8:

Rozłóż klopsiki na odpowiednim talerzu.
Krok 9:

Umieść garnek z wodą na kuchence i zagotuj, a następnie włóż do niego klopsiki i wymieszaj.
Krok 10:

Po przykryciu garnka pokrywką gotuj klopsiki, aż będą całkowicie ugotowane.
Krok 11:

Pokrój jedną marchewkę kręconym nożem na małe piękne kawałki.
Krok 12:

Po dziesięciu minutach gotowania klopsików włóż posiekaną marchewkę do rondla i ponownie przykryj patelnię pokrywką, kontynuuj proces gotowania.
Krok 13:

Pokrój kręcony nóż na dowolne i małe piękne kawałki trzysta gramów młodej cukinii.
Krok 14:

Po dziesięciu minutach gotowania klopsików z marchewką włóż posiekaną cukinię do rondla i gotuj przez kolejne dziesięć minut.
Krok 15:

Kroimy dość grubo dwieście gramów umytego świeżego szczawiu.
Krok 16:

Dodaj szczaw do wspólnej patelni i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 17:

Przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę przez kolejne dwie minuty.
Krok 18:

Drobno posiekaj koperek do smaku i dwa ząbki czosnku.
Krok 19:

Rozbij jedno jajko kurze do małej miski i wymieszaj.
Krok 20:

Dodaj lekko ubite jajko do garnka z zupą.
Krok 21:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
Krok 22:

Dodaj sól do rondla do smaku, mieszankę czarnej i czerwonej papryki, liść laurowy i mieszając wszystkie składniki, przykryj patelnię pokrywką, a następnie pozwól zupie zaparzyć.
Krok 23:

Gotowaną zupę wlewa się do talerzy, a następnie dodaje do smaku posiekany koperek i czosnek.
Krok 24:

Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
zupa szczawiowa z klopsikami i jajkiem. Cóż, bardzo prosty przepis na obiad z mielonymi klopsikami i cukinią! Aromatyczny, bogaty, pikantny i satysfakcjonujący obiad w pośpiechu – zupa szczawiowa! Każdy obiad powinien zaczynać się od gorącego pierwszego dania! Zupa szczawiowa z klopsikami to zdrowy, witaminowy i pożywny domowy posiłek uwielbiany przez wielu. Takie pierwsze dania są niezbędne w zdrowym i pełnowartościowym odżywianiu, zalecane przez dietetyków. Zupa witaminowa ze szczawiem szybko przywraca siłę, energetyzuje i zapewnia doskonałe samopoczucie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g


