skład / składniki
metoda gotowania
najpierw wlej wrzącą wodę do miski blendera i przykryj. To rozgrzeje blender, który jest niezbędny do przygotowania żółtka do sosu.
gotuj szparagi we wrzącej wodzie przez około 4 minuty. Wyjmij gotowy i połóż na talerzach.
dodaj ocet do wrzącej wody ze szparagów. Za pomocą widelca Utwórz wir na środku wody, delikatnie wlewając do niego jajka drugą ręką. Jeśli jajko mocno się rozprowadza, trzymaj je widelcem. Gotuj przez około 4-5 minut.
W międzyczasie usuń wodę z miski blendera i osusz serwetką, dodaj żółtka i sok z cytryny, zmiksuj do uzyskania gładkości.
rozpuść olej kokosowy i gdy jest jeszcze gorący, powoli wlej go do blendera na niskich obrotach, sól. Ubijaj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.
wyjmij gotowe jajka z wody łyżką cedzakową, lekko osusz serwetką i umieść szparagi na wierzchu. Polej sosem, dodaj paprykę do smaku i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g