gotowane szparagi zielone

piękne, pożywne i łatwe danie na śniadanie lub kolację! Szparagi, jajko w koszulce... Co może być lepszego jako śniadanie lub lekka kolacja? Smaczne i pożywne, a także piękne! Ponadto gotowanie jest proste i szybkie. Ogólnie solidne zalety, spróbuj :)
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 67 % 10 g
węglowodany 13 % 2 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najpierw wlej wrzącą wodę do miski blendera i przykryj. To rozgrzeje blender, który jest niezbędny do przygotowania żółtka do sosu.

gotuj szparagi we wrzącej wodzie przez około 4 minuty. Wyjmij gotowy i połóż na talerzach.

dodaj ocet do wrzącej wody ze szparagów. Za pomocą widelca Utwórz wir na środku wody, delikatnie wlewając do niego jajka drugą ręką. Jeśli jajko mocno się rozprowadza, trzymaj je widelcem. Gotuj przez około 4-5 minut.

W międzyczasie usuń wodę z miski blendera i osusz serwetką, dodaj żółtka i sok z cytryny, zmiksuj do uzyskania gładkości.

rozpuść olej kokosowy i gdy jest jeszcze gorący, powoli wlej go do blendera na niskich obrotach, sól. Ubijaj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje.

wyjmij gotowe jajka z wody łyżką cedzakową, lekko osusz serwetką i umieść szparagi na wierzchu. Polej sosem, dodaj paprykę do smaku i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy