smalec gotowany w solance

Co powiesz na gotowaną salsę? Pyszna przekąska! Spróbuj! Ten przepis poradził mi spróbować przyjaciel, którego nie widzieliśmy od pięciu lat i nagle się spotkaliśmy. Okazało się po prostu pyszne! Naprawdę warto spróbować. To jest pyszne!
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 96 % 82 g
węglowodany 1 % 1 g
736 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

pokrój smalec na kawałki. Pocieramy solą i wkładamy każdy kawałek do osobnej torby. Umieść liście laurowe, czosnek i mieszankę papryki w opakowaniach na wierzchu. Zawiąż paczki.

podpalamy garnek z wodą, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego paczki smalcu. Gotuj przez 80-90 minut. Następnie wyjmujemy tłuszcz z wody i schładzamy. Wycinamy torbę, wyjmujemy i obieramy z niej sól, usuwamy pieprz i liść laurowy. Gotowe.

pokrój smalec na kawałki. Idealny do tego produktu jest czarny chleb i musztarda.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy